Ротари клубовете Ортакьой-ИСТАНБУЛ и Варна-ЕВКСИНОГРАД организират панел, посветен на въпросите на глобалния мир и на инициирането и развитието на мирните процеси
Дата: 15.03.2017
Ротари клубовете Ортакьой-ИСТАНБУЛ и Варна-ЕВКСИНО
Автор: Властта.ТВНа 18.03.2017 г. от 13:30 часа във Висшето училище по мениджмънт във Варна ще се проведе ротариански панел, посветен на въпросите на глобалния мир и на инициирането и развитието на мирните процеси.

Панелът се провежда по инициатива на Ротари клубовете Ортакьой-ИСТАНБУЛ и Варна-ЕВКСИНОГРАД, а домакин е Зона XV на Дистрикт 2482 - България.

Панелистите са шестима изтъкнати български и турски учени и ротарианци. Проф. Илтер Туран е Президент на Световната асоциация на политолозите и Емеритус професор в университет Билги в Истанбул. Проф. Милко Димитров е ръководител на Катедра “Комуникация и аудиовизуална продукция” в Софийски университет, „Св. Климент Охридски” и бивш ръководител на Департамента на ЮНЕСКО по Комуникации и обществени взаимоотношения в същия университет. Проф. Станислав Иванов е заместник ректор на Висшето училище по мениджмънт, а д-р Хюсеин Баязит е преподавател в Колумбийския университет и съветник на редица масмедии и медийни мрежи. Отец Любомир Попов е свещеник и бивш преподавател в Богословския факултет на Шуменския университет. Людмил Икономов е председател на Комитета за професионална служба на Ротари – България. Трима от шестимата панелисти са активни ротарианци.

Целта на Панела е да се поставят основите и да изградят връзки и структура за бъдещ ротариански проект, посветен на мирните процеси, и на последващо изграждане на нов ротариански център за мир в Югоизточна Европа.

Ротарианските центрове за мир са само седем на брой в целия свят и са разположени в различни университети. Те подготвят специалисти по 19 специалности, свързани с опазването на мира, които работят в най-горещите конфликтни точки където и да са те.

Ротари е единствената организация, която подбира своите членове въз основа на техния професионален статус. Това се прави с цел да се осигури такъв състав на ротарианските клубове, който да им позволи да изпълняват двете основни мисии на Ротари:


-   Да утвърждава високи стандарти в професионалната етика и в бизнеса

-  Да инициира и подпомага развитието на мирните процеси, чрез познанията, обществения авторитет и житейския опит на своите членове – ротарианците.

Сложността на миротворческата мисия е колосална и не случайно Ротари има специален статут в ООН, като организация, способна да гради „мостове”, да преодолява конфликти и да спасява живота на много хора. Всяка година в ООН се провежда специален ден, посветен на Ротари и на хуманитарната роля на тази организация.

Панелът ще се проведе в главната сграда на Висшето училище по мениджмънт на ул. „Оборище” 13-А във Варна.Последните 10 новини

» Ротари клуб Нова Загора дари оборудване за медицински нужди
» Послание на ДГ за м.август 2017
» Посещение на дистрикт гуверньорът на Ротари България доц. Емил Коцев
» Ротариански знак на входа на Велико Търново
» Спонсор на хандбала в Петрич Георги Цилев, новият президент на петричкия Ротари клуб
» Тържество по случай настъпването на Новата Ротарианска година 2017/2018
» Ротарианците в Карлово почетоха Евлоги Георгиев
» Нашият Жоро Манев поема Ротари клуб, Казанлък
» Дъщерята на д-р Тумбев стана президент на Ротаракт – Благоевград, арх. Ст. Манов оглави Ротари клуба
» Официална визита на ДГ Емил Коцев в Ротари клуб Дупница