Човечеството се пребори с коварния вирус в още една страна!
Дата: 05.09.2019

Изминаха 3 години откакто здравните служители за последно съобщиха за случай на полиомиелит, причинен от дивия полиовирус в Нигерия. Това означава, че е възможно през следващата година целият Африкански регион да бъде сертифициран от Световната Здравна Организация като район без див полиовирус.

 
ПОЛИО / Полиомиелит (също познат като полиовирус)
Какво е ПОЛИО:
Полиомиелитът, или полио, е парализиращо и потенциално фатално заболяване, което все още заплашва децата в някои части на света. Полиовирусът нахлува в нервната система и може да причини тотална парализа за часове. Може да засегне хора на всяка възраст, но засяга главно деца под пет години. Полиомиелитът може да бъде предотвратен с ваксини, но не е лечим след като настъпи заболяването.
 
За разлика от повечето заболявания, полиомиелит може да бъде изкоренен.
 
Вирусът се разпространява от човек на човек, обикновено чрез замърсена вода. Той може да атакува нервната система и в някои случаи да доведе до парализа. Въпреки че няма лечение, има безопасна и ефективна ваксина - тази, която Ротари и нашите партньори използват, за да имунизират над 2.5 милиарда деца по целия свят.
 
Ротари работи над премахването на полиомиелита повече от 30 години. Нашата цел да избавим света от тази болест е по-близка от всякога. Като основополагащ партньор на Глобалната инициатива за ликвидиране на полиомиелита намалихме случаите на полиомиелит с 99.9% след първия ни проект за ваксиниране на деца във Филипините през 1979 г. Помогнахме на имунизацията на повече от 2.5 милиарда деца в 122 държави. Досега Ротари е допринесъл повече от 1.8 милиарда долара за премахване на болестта в световен мащаб. Българските ротарианци също са допринесли с повече от $350000 лични, клубни и дистриктни дарения към каузата да се заличи Полио вирусът в света.
 
Днес полиомиелитът остава ендемичен само в Афганистан, Нигерия и Пакистан. Но е важно да се продължат ваксинациите, за да се предпазят децата в другите страни.
 
Новина:
Изминаха 3 години откакто здравните служители за последно съобщиха за случай на полиомиелит, причинен от дивия полиовирус в Нигерия. Това означава, че е възможно през следващата година целият Африкански регион да бъде сертифициран от Световната Здравна Организация като район без див полиовирус.

Ендполио


 
 Факти за Полио
  • 5.30 лева е средна цена за пълна защита на дете от полиомиелит
  • 430 милиона деца бяха ваксинирани в 39 държави през 2017 г.
  • Над 176 милиона лева са дадени за провеждане на наблюдение на полиомиелита в световен мащаб
 
  • Полиомиелитът засяга главно деца под 5-годишна възраст.
  • Няма лечение, но полиомиелитът е предотвратим с ваксина.
  • Само три държави остават ендемични (Афганистан, Нигерия и Пакистан) като скоро Нигерия ще отпадне от този списък.
  • Намалихме случаите с 99.9% от 1988 г. до днес.
  • Докато изличим полиомиелита завинаги, всяко дете е изложено на риск.
 
 
Има и други кампании за превенция на заболявания в България провеждани от Ротари в България. Кампания за превенция на диабет при децата, превенция на очни болести, превенция на рак на гърда при жените, кампания  и кампании за превенция за изменения на щитовидната жлеза при учениците провеждани в училищата в страната.
 
Заедно можем да направим българите по-здрави и щастливи. Включете се и вие. Вижте как на https: www.rotarydistrict2482.org
 
Последните 10 новини

» „Лекар на годината 2019“ е члена на РК Варна-Евксиноград проф. д-р Пламен Панайотов
» На Петковден 150 курбана раздадоха за здраве от Ротари клуб Стара Загора – Берое
» Дистриктна асамблея (Пре-ПЕТС) в Ямбол
» Силвия Стоилова и Стефан Велев са носителите на Президентските стипендии на Ротари клуб Нова Загора
» Посещение на ДГ Митко Минев в РК-Ямбол
» Ротари клуб – Разград организира посещение на ученици от ПГССХВТ"А.Кънчев" гр.Разград в агроцентър - Разград на "Златекс" ООД
» Послание на ДГ Митко Минев за м.октомври 2019
» Ротари Интернешънъл Президент 2021-2022 година
» Международен ултрамаратон се проведе в Златоград
» Ротарианците обединиха млади архитекти от Балканите в името на красотата и мира