Послание на ДГ за м.февруари 2017
Дата: 01.02.2017Не можеш да дадеш нещо, което не притежаваш
Калян Банерджи, Паст президент на РИ
 
 
Уважаеми приятели,
 
Ако се опитваме да дадем на хората около нас мир, ако се опитваме да споделим приятелството и любовта си за общото благо, трябва да сме сигурни, че ги притежаваме. Това означава да ги търсим или изграждаме вътре в нас самите, в нашите клубове, в нашата общност. Трябва да живеем в мир с хората, които срещаме всеки ден. Мирът трябва да го има във всеки един от нас, в сърцата ни, в семейството, общността, в която живеем, в целия свят.
 
Толерантността и уважението към другия трябва да бъдат в основата на нашите взаимоотношения.Там, където егото доминира, здравият разум е изхвърлен и ние налагаме своето мнение, без да се съобразяваме с реалността и истината. Това може лесно да доведе до конфликт, защото отказваме да видим всичко, което отива отвъд личните ни разбирания, амбиции и личното аз.
 
Живеем в развиващ се и динамичен свят, в който сигурността е предпоставка за развитие. Военните конфликти и насилието принуждават всяка година милиони хора да напускат родните си места. Бежанците заливат цяла Европа, терористичните атаки доминират в заглавията; войната бушува в Сирия. Ние като ротарианци отказваме да приемем конфликта като начин на живот. Чрез нашите проекти за служба и стипендиите и посланиците за мир нашите членове предприемат действия за справяне с основните причини за конфликтите, включително бедността, неравенството, етническото напрежение, липсата на достъп до образование и неравномерното разпределение на ресурсите.
 
Служейки с любов към хората и работейки за мир, ние ще продължим да работим за промяна към един по-добър свят. С постоянната си любов и всеотдайност, с непоколебимата си готовност за служба ние притежаваме силата да превърнем света на хаоса и войната в свят на мира.
 
На 23 февруари отбелязваме рождения ден на Ротари, на мира и международното разбирателство. Ето повод да засвидетелстваме своето уважение към нашата организация, като направим дарение към нейната Фондация със 100-годишна история. Поздравления за Ротари клуб София-Сити, направил най-голямото дарение до момента.
 
Вече посетих повече от половината клубове в Дистрикта. Има клубове, разбрали същността на Ротари, те активно работят в полза на общността, там цари атмосфера на приятелство. Имаме обаче и някои разминавания, повече или по-малко, относно разбирането за Ротари.
През месец януари посетих Ротари клубовете Панагюрище и Пирдоп. Ротарианците от тези клубове работят „заедно за другите“ и „възраждат своите клубове“, като приемат нови членове.
 
Приятели,
 
Предстои ни втората половина от нашата ротарианска година. За нас този месец е важен, защото през него започваме да се готвим за новата ротарианска година, определят се приоритетите, логото и темата, които ще ни направляват през нея. Пожелавам успех на ДГЕ Емил Коцев, завърнал се преди броени дни от Асамблеята в Сан Диего, зареден с много знания и енергия.
 
Ще завърша своето месечно послание към вас, както го започнах, като сега ще цитирам носителката на Нобелова награда за мир Майка Тереза: Не е важно колко даваме, а колко любов влагаме, давайки…
 
   Февруари 2017
 
Ваш в Ротари,
Димитър Димитров
Дистрикт гуверньор Д-2482
Последните 10 новини

» „Лекар на годината 2019“ е члена на РК Варна-Евксиноград проф. д-р Пламен Панайотов
» На Петковден 150 курбана раздадоха за здраве от Ротари клуб Стара Загора – Берое
» Дистриктна асамблея (Пре-ПЕТС) в Ямбол
» Силвия Стоилова и Стефан Велев са носителите на Президентските стипендии на Ротари клуб Нова Загора
» Посещение на ДГ Митко Минев в РК-Ямбол
» Ротари клуб – Разград организира посещение на ученици от ПГССХВТ"А.Кънчев" гр.Разград в агроцентър - Разград на "Златекс" ООД
» Послание на ДГ Митко Минев за м.октомври 2019
» Ротари Интернешънъл Президент 2021-2022 година
» Международен ултрамаратон се проведе в Златоград
» Ротарианците обединиха млади архитекти от Балканите в името на красотата и мира