Ротари клубове Ортакьой-ИСТАНБУЛ и Варна-ЕВКСИНОГРАД организираха панел, посветен на въпросите на глобалния мир и на инициирането и развитието на мирните процеси
Дата: 15.03.2017

                          МЕЖДУНАРОДЕН РОТАРИАНСКИ ПАНЕЛ ВЪВ ВАРНА
  „Глобалният мир и ролята на Ротари в инициирането и подпомагането на мирните процеси”


     На 18.03.2017 г. от 13:30 часа във Висшето училище по мениджмънт във Варна се проведе ротариански панел, посветен на въпросите на глобалния мир и на инициирането и развитието на мирните процеси.
     Сложността на миротворческата мисия е колосална и не случайно Ротари има специален статут в ООН, като организация, способна да гради „мостове”, да преодолява конфликти и да спасява живота на много хора. По този повод всяка година в ООН се провежда специален ден, посветен на Ротари и на хуманитарната роля на нашата организация.
     Във връзка с тази изконна ротарианска мисия, на 18.03.2017 г. в сградата на Университета по мениджмънт във Варна, се проведе ротариански панел, посветен на въпросите на глобалния мир и на инициирането и развитието на мирните процеси. Проявата бе организирана по инициатива на Ротари клубовете Ортакьой-ИСТАНБУЛ и Варна-ЕВКСИНОГРАД, а домакин бе Зона XV на Дистрикт 2482 - България. В нея взеха участие над 60 ротарианци и гости от други организации и университети.
     Панелът беше тържествено открит от Любомир Господинов, АДГ на Зона XV и от президентите на двата клуба д-р Петър Радушев и доц. Нурдан Текеоглу. Модератори бяха проф. Валентин Икономов и проф. Ара Капрелян от Ротари клуб Варна-ЕВКСИНОГРАД. Панелистите бяха шестима изтъкнати български и турски учени и ротарианци – Емеритус професор Илтер Туран, Президент на Световната асоциация на политолозите, проф. Милко Димитров – ръководител на Катедра “Комуникация и аудиовизуална продукция” в Софийски университет „Св. Климент Охридски”, проф. Станислав Иванов – Заместник ректор на Университета по мениджмънт, д-р Хюсеин Баязит – преподавател в Колумбийския университет и съветник на редица масмедии и медийни мрежи, Отец Любомир Попов – свещеник, член на РК Варна и бивш преподавател в Богословския факултет на Шуменския университет, и Людмил Икономов - председател на Комитета за професионална служба на Дистрикт 2482. Трима от шестимата панелисти са активни ротарианци.
     На панела бяха разисквани разнообразните аспекти на мира и спецификата на конфликтите в различни части на света, както и историческият опит и съвременните възможности на Ротари. Специално внимание бе отделено на въпроса за членството в Ротари и на факта, че това е единствената организация, която подбира своите членове въз основа на техния професионален статус и че този подбор се прави с цел да се осигури такъв състав на ротарианските клубове, който да им позволи да изпълняват двете основни мисии на Ротари:
     • Утвърждаването на високи стандарти в професионалната етика и в бизнеса
     • Иницииране и подпомагане на развитието на мирните процеси, чрез познанията, обществения авторитет и житейския опит на своите членове – ротарианците.
     Участниците се обединиха около схващането, че предотвратяването на конфликтите и инициативите за възстановяване на мира трябва да се справят с редица предизвикателства, като негативна пропаганда, провокации и вълнения, разрушителни демонстрации, нетолерантност и т.н. Панелистите заостриха вниманието върху необходимостта от превантивно предприемане на контра-действия срещу унищожителните порочни кръгове от противоречия, прерастващи във въоръжени конфликти. Такива контра-мерки са всички хуманитарни интервенции, които представляват алтернатива на военните действия и водят до овладяването и в крайна сметка, до разрешаването на конфликтите.
     Стратегическата цел на Панела бе, да се поставят основите и да изградят връзки и структура за бъдещ ротариански проект, посветен на мирните процеси, и на изграждането в перспектива на нов ротариански център за мир в Югоизточна Европа.Последните 10 новини

» „Лекар на годината 2019“ е члена на РК Варна-Евксиноград проф. д-р Пламен Панайотов
» На Петковден 150 курбана раздадоха за здраве от Ротари клуб Стара Загора – Берое
» Дистриктна асамблея (Пре-ПЕТС) в Ямбол
» Силвия Стоилова и Стефан Велев са носителите на Президентските стипендии на Ротари клуб Нова Загора
» Посещение на ДГ Митко Минев в РК-Ямбол
» Ротари клуб – Разград организира посещение на ученици от ПГССХВТ"А.Кънчев" гр.Разград в агроцентър - Разград на "Златекс" ООД
» Послание на ДГ Митко Минев за м.октомври 2019
» Ротари Интернешънъл Президент 2021-2022 година
» Международен ултрамаратон се проведе в Златоград
» Ротарианците обединиха млади архитекти от Балканите в името на красотата и мира