Послание на ДГ за м.декември.2017
Дата: 01.12.2017Уважаеми приятели ротарианци,

Месец ноември вече принадлежи на историята. Ще го запомним с няколко знаменателни събития: Зоналният Ротари Институт в Клуж-Напока, Румъния, в който взеха участие ротарианци от 19 дистрикта; постижението на РК Шумен, който стана вторият клуб в дистрикта, носител на званието „100% Пол Харис Фелоу“; семинарът на Фондация Ротари, на който имахме възможност да опресним своите знания и да обменим идеи за бъдещи хуманитарни проекти. Междувременно успях да посетя и няколко клуба. Благодаря за гостоприемството на РК Плевен, РК Несебър, РК Ловеч, РК Севлиево, РК Стара Загора Берое, РК Нова Загора, РК Казанлък, РК Сливен и РК Асеновград.

Навлязохме в месец декември. Темата е „Превенция и лечение на заболяванията“. В последно време здравеопазването е сред основните акценти в медийните публикации и политическите дебати у нас. Постепенно многото говорене и малкото правене навлизат в своеобразен дисонанс. Донякъде е разбираемо. Достатъчно е да проследим етимологията на думата. Опазването, та било то и на здравето, произтича от глагола пазя. В него не е заложена идеята за проактивност. Това в известна степен оправдава чиновническото отношение на нашите медици. За разлика от нас, англоговорящите страни предпочитат да използват термина грижа за здравето.

Като активни ротарианци, на нас повече ни прилича да се грижим, отколкото да пазим. Голяма част от клубовете не чакат специален месец, за да покажат своята загриженост за здравето на хората. В дистрикта целогодишно се организират и провеждат по места скринингови прегледи за рак на простатата при мъжете, за рак на млечната жлеза при жените, за гръбначни изкривявания и зрение при децата, за диабет и др. Десетки са човешките съдби, които сме успели да облекчим. Още повече са хората, на които сме вдъхнали вяра и сме изтръгнали от прегръдката на всеобщата апатия.

Приятели, месецът не случайно започва с температури, много по-високи от нормалните за сезона. Традиционните ротариански балове ще продължат да ги покачват. Каузите, които сами избираме и преследваме, ще затоплят хиляди сърца. Но нека сред всеобщото веселие не забравяме ротарианския календар. През този месец се провежда асамблеята за избор на клубни офицери. Избраните ротарианци се докладват в сайта на Ротари Интернешънъл и така получават администраторски права за следващата ротарианска година.

Препрочитам предходния параграф и се чудя възможно ли е в един абзац да се говори за балове и веселие, от една страна, и за доклади и администраторски права, от друга страна. А защо не? Децата вярват, че в месеца на Дядо Коледа се случват чудеса. Можем да се поучим от тях и да повярваме, че сме в състояние да направим различен света, в който живеем.

Защото, както добре знаем, тази година в Ротари ПРАВИМ РАЗЛИКАТА.

С пожелание за здраве и семейна топлина,
Емил Коцев,
Гуверньор на Дистрикт 2482
Последните 10 новини

» Вицепрезидентът на Ротари Интърнешънъл подкрепи семинара на Зона 20В в Газиантеп 8-10 февруари 2019 Yinka Babalola
» Двама приятели от Ротари клуб Габрово с PHF
» Послание на ДГ Веселин Димитров за м.февруари 2019
» Ротари клуб Нова Загора - среща с акад.Стефан Воденичаров, акад.Георги Марков, акад. Ат.Атанасов, г-н Красимир Дачев, г-н Иван Гранитски.
» Ротари клуб Нова Загора - конкурс за детска рисунка "Свободна Нова Загора"
» Старт на проекта на Ротари клуб Поморие за изграждане на сензорна стая за деца със СОП
» Ротари клуб Нова Загора проведе среща с млади родолюбци
» Послание на ДГ Веселин Димитров за м.януари 2019
» Интеракт Габрово събра средства за лечението на Преси
» Посещение на ДГ Веселин Димитров в РК Севлиево