Послание на ДГ за м.февруари.2018
Дата: 03.02.2018Уважаеми приятели ротарианци,

Първият месец на годината отмина, но емоциите от него са още пресни. На 05 януари беше чартиран 88-ят клуб в нашия дистрикт – РК Пловдив Интернешънъл. Нека пожелаем на приятелите успешен старт в света на Ротари и вдъхновение за ползотворна служба. Точно вдъхновението е в основата и на темата за следващата ротарианска година, оповестена в средата на януари на Международната Асамблея в Сан Диего: Be the Inspiration.

Имах възможност да усетя полъха на вдъхновението в 12-те клуба, които посетих през месеца: РК Козлодуй-Аугуста, РК София Сити, РК София Витоша, РК Монтана, РК Враца, РК Мездра, РК София Капитал, РК Димитровград, РК София, РК Ботевград, РК София Сердика и РК София Център.

Февруари не е сред най-дългите месеци в годината, но със сигурност е сред най-значимите. Традиционно през този месец в нашия дистрикт се извършва обучението на следващия дистриктен екип, Консултативният съвет на Паст Гуверньорите провежда заседание, а Номинационният комитет отправя своето предложение за Гуверньор Номини към клубовете.

Да не забравяме, че на 23 февруари празнуваме и рождения ден на Ротари. Може би в най-голяма степен обаче февруари дължи своята значимост на темата на месеца – Мир и превенция/разрешаване на конфликти.

За мира е писано и говорено много. Това е обширна тема, която не е възможно да бъде адекватно представена и пълно обхваната в рамките на една-две страници. Можем обаче да си припомним какво е мястото на мира във философията на Ротари.

Не случайно това е първата от шестте зони на фокус на Фондация Ротари. Със или без нейната помощ, размирното време, в което живеем, предоставя безброй възможности за въздействие на ротарианците от цял свят. Три могъщи инструмента са на наше разположение: позитивно лидерство, комуникация и уважение към различията между хората. От нас се очаква да ги използваме по предназначение.

За разлика от самовлюбените вождове, позитивните лидери не прибягват до войната като средство за постигане на целите си. Неслучайно сред основателите на ООН през 1945 в Сан Франциско са 49 изтъкнати ротарианци, а 11 от тях са сред авторите на организационната харта, според която не трябва да се допускат други световни войни в бъдеще.

Скъпи приятели, днес ние продължаваме да бъдем позитивните лидери, които са били нашите предшественици. С открита комуникация и приемане на различията между хората ние успяваме да постигнем разбирателство и просперитет. Примерът, който даваме в общността, придава смисъл на нашата служба и ПРАВИ РАЗЛИКАТА.  

Ваш в Ротари,
Емил Коцев,
Гуверньор на Дистрикт 2482
 
Последните 10 новини

» На 21 август откриваме тържествата за Шипченската епопея със „Строителите на Паметника на свободата“
» Приготвяне и раздаване курбан за обяд от Ротари клуб Стара Загора- Берое в социалната кухня на храм Св.Паисий Хилендарски, кв.Зора на Стара Загора
» Ротарианците от Кърджали със значими проекти в подкрепа на съгражданите си -
» Ротарианци с благородна инициатива на Голяма Богородица
» Ротарианска среща във Велинград
» Среща на РК Салмоков с и.д.посланик на Пакистан у нас Mr. Marwan Alex Ayyash
» РК Елена участва в тържествата , послучай 120 години от създаване на СЛРД "Сокол" гр.Елена
» Българските ротарактори издигат кандидатурата на София за есенен REM през октомври 2020 г.
» Послание на ДГ Митко Минев за м.август 2019
» Ротарианецът инж. Любен Божков–една ренесансова фигура на ХХ век.