Послание на ДГ за м.април.2018
Дата: 04.04.2018

Използвам случая да честитя избора на арх. Илиян Николов от РК София Сердика.

Уважаеми приятели ротарианци,

Изпратихме може би най-натоварения със събития месец. В началото на март приятната изненада дойде от Стара Загора. Дългогодишната подкрепа към Фондация Ротари даде закономерен резултат и РК Стара Загора се превърна в третия клуб от нашия дистрикт, носител на званието „100% Пол Харис Фелоу“. Като доказателство, че няма нищо случайно в това отличие, дойде и изборът на Васил Демирев от РАК Стара Загора за Дистриктен Ротаракт Представител 2019-20 год. Изборната процедура се състоя на 10 март в Сливен, в края на ПЕТС-а на Ротаракт.

Достойната конкуренция на Габриел Георгиев от РАК София Център и приятелският му поздрав към победителя ще останат в нашия дистрикт като светъл пример за етични взаимоотношения между конкурентни кандидати.

Една седмица по-късно, на 17 март, приятелите от РК Смолян имаха удоволствието да посрещнат на своя традиционен осемнайсети зимен празник гости от 25 Ротари клуба. Времето се оказа благосклонно към домакините и превърна състезанията в триумф на спорта и феърплея. Разбира се, това не попречи на традиционните победители от РК Банско-Разлог да грабнат по-голямата част от наградите. Вечерта събитието прерасна в тържество на приятелството и добротата, а много от клубовете, без да чакат подкана, спонтанно подкрепиха хуманитарната кауза на домакините.

Безспорно, кулминацията на месеца беше Тренинг семинара за Президенти елект (т.нар. ПЕТС), който се проведе от 23 до 25 март в хотел Сънсет Ризорт, Поморие. Дистриктният екип, подпомогнат от приятелите от РК Поморие, положи необходимите усилия да подготви бъдещите президенти и секретари на клубове за годината, която им предстои. Традиционно, най-натоварен беше Комитетът за Фондация Ротари. Впечатляващата екипна работа на неговите членове позволи паралелно на ПЕТС-а да се проведе и семинарът по управление на грантове, в който взеха участие 85 ротарианци. На 25-ти март се проведе Асамблеята на Дистрикт 2482. Близо 350 ротарианци присъстваха общо на трите събития.

Краят на месеца също беше белязан с ротарианска активност. В Бургас се проведе RYLA-семинар, а РК Каварна зарадва общността с прекрасен пролетен бал. Като цяло, можем да обобщим, че това беше един динамичен, изпълнен с новини месец. Именно в този месец стана ясно и кой е ротарианецът, призван да води нашия дистрикт през 2020-21 год. Използвам случая да честитя избора на арх. Илиян Николов от РК София Сердика.

Кръговратът в природата и ротационния принцип, който сме приели, ме задължават да завърша месечната равносметка с това, с което започнах – Стара Загора. За пръв път в историята на Дистрикт 2482 още през март имаме четири клуба, които са изпълнили годишните си цели и заслужено печелят Почетната грамота на Президента на Ротари Интернешънъл Йън Райзли. И два от тях са именно от града на липите: РК Стара Загора и РК Стара Загора Берое. Освен тях, още два клуба от централна България получават признанието – РК Нова Загора и РК Велико Търново. Дано примерът им се окаже заразителен и до края на годината към тях да се присъединят и други клубове.

Вече е април – месецът на майчиното и детско здраве. Тъй като започва с деня на шегата, някой може да попита дали не е време да помислим и за бащиното здраве. На мен ми хрумват и по-важни въпроси, но вече съм спокоен, че клубовете знаят правилните отговори.

Сърдечен ротариански поздрав,
Емил Коцев,
Гуверньор на Дистрикт 2482
Последните 10 новини

» За поредна година Ротари Клуб Нова Загора отличи изявени просветни дейци от общината.
» Къщата на приятелството - Поморие 2019
» Седем дена в най-аристократичният град!
» В българския теоретичен лицей ВАСИЛ ЛЕВСКИ в Кишинев бе открита многофункционална спортна площадка
» Първата Дистрикт конференция в България – март 1940
» България на Конференциите на РИ преди 1941 г.
» РОТАРИ КЛУБ ЛОВЕЧ подари филтриращи устройства за пречистване на водата във всички групи на детските ясли и градини на община Ловеч
» Психолози запознаха ученици с видовете наркотици и вредата от тях
» Ротари клуб Стара Загора-Берое реализира своя проект „Мисия здрави деца“
» Сателитен Ротари клуб Павликени/Бяла черква с инициативи в полза на младежта.