Рекордните 34000 лв. събра Ротари клуб Севлиево
Дата: 25.04.2018

Рекордните 34 000 лв. събра Ротари клуб Севлиево за реставрация на Часовниковата кула

Рекордната сума от 34 000 лв. за реставрация на най-стария символ на Севлиево – Часовниковата кула, събраха ротарианците на традиционния си Великденски благотворителен бал. На събитието, което се състоя миналия четвъртък, присъстваха над 180 физически лица, представители на фирми и организации, ротарианци и от клубовете в Габрово, Велико Търново, Троян, Ловеч и Плевен, които дадоха своята лепта за благородната кауза. Сред почетните гости бяха кметът на община Севлиево д-р Иван Иванов, зам.-кметовете инж. Калина Георгиева, Невена Тодорова и Красимира Йорданова, областният управител Невена Петкова.

Президентът на клуба Цветомир Цанков приветства гостите и отправи специални благодарности към Община Севлиево за ангажимента да извърши пред отговорните институции всички дейности по ремонта на Часовниковата кула и узаконяването му. „Ротари клуб Севлиево за пореден път успя да привлече толкова много хора за една благородна кауза. По този начин отново успяхме да изпълним завета на основателя на ротарианството в световен мащаб Пол Харис от далечната 1905 г. Най-общо казано ротарианството събира различията в една кауза, по пол, възраст, религия, образование, семейно положение, професия и др. През нашата над 16-годишна история винаги сме служили на нашия град абсолютно безкористно, с добри чувства и намерения, реализирали сме редица проекти и инициативи, за да превърнем Севлиево в по-атрактивно и по-добро място за живеене. Казано по-просто: „Съединението прави силата!“, заяви г-н Цанков. Той изказа специална благодарност на създателя на ротарианството в Севлиево Мариян Хаджийски, на всички ротарианци, приятели и съмишленици на организацията. „Благодарност и към младежите от Интеракт клуб, които са изключително интелигентни, целеустремени, мотивирани да се доказват във всеки момент, да приемат все нови и нови предизвикателства“, допълни президентът на Ротари.

Изключителен бе жестът за каузата, който направи семейството на Цветомир Цанков. Неговата майка е роднина на Асен и Илия Пейкови, а в дома си пази уникална семейна реликва – картина, рисувана от Илия Пейков през 1966 година в Италия. „Изключително ценна е, няма от къде да бъде закупена“, подчерта Цанков и предложи този, който желае да я притежава, сам да определи цената. Картината бе закупена от бизнесмена Богомил Петков на търга за сумата от 16 000 лв., който я дари на градската художествена галерия „Асен и Илия Пейкови“.

Часовниковата кула е най-старата запазена обществена сграда в града, която през идната година ще навърши 240 години. Реставрацията на Часовниковата кула предвижда се да се поправят фугите на каменната част на кулата, да се ремонтира и импрегнира горната дървена част, да се смени часовниковият механизъм, за да може камбаната да бие два пъти дневно – в 12:00 ч. и в 17:00 ч. следобед. Часовниковата кула е построена през 1779 г. Интересно е, че датата на арабски е изписана на ключовия камък на каменната част на кулата, а на самата камбана е отлята датата по нашето летоброене – 1775 г.Последните 10 новини

» За поредна година Ротари Клуб Нова Загора отличи изявени просветни дейци от общината.
» Къщата на приятелството - Поморие 2019
» Седем дена в най-аристократичният град!
» В българския теоретичен лицей ВАСИЛ ЛЕВСКИ в Кишинев бе открита многофункционална спортна площадка
» Първата Дистрикт конференция в България – март 1940
» България на Конференциите на РИ преди 1941 г.
» РОТАРИ КЛУБ ЛОВЕЧ подари филтриращи устройства за пречистване на водата във всички групи на детските ясли и градини на община Ловеч
» Психолози запознаха ученици с видовете наркотици и вредата от тях
» Ротари клуб Стара Загора-Берое реализира своя проект „Мисия здрави деца“
» Сателитен Ротари клуб Павликени/Бяла черква с инициативи в полза на младежта.