Рекордните 34000 лв. събра Ротари клуб Севлиево
Дата: 25.04.2018

Рекордните 34 000 лв. събра Ротари клуб Севлиево за реставрация на Часовниковата кула

Рекордната сума от 34 000 лв. за реставрация на най-стария символ на Севлиево – Часовниковата кула, събраха ротарианците на традиционния си Великденски благотворителен бал. На събитието, което се състоя миналия четвъртък, присъстваха над 180 физически лица, представители на фирми и организации, ротарианци и от клубовете в Габрово, Велико Търново, Троян, Ловеч и Плевен, които дадоха своята лепта за благородната кауза. Сред почетните гости бяха кметът на община Севлиево д-р Иван Иванов, зам.-кметовете инж. Калина Георгиева, Невена Тодорова и Красимира Йорданова, областният управител Невена Петкова.

Президентът на клуба Цветомир Цанков приветства гостите и отправи специални благодарности към Община Севлиево за ангажимента да извърши пред отговорните институции всички дейности по ремонта на Часовниковата кула и узаконяването му. „Ротари клуб Севлиево за пореден път успя да привлече толкова много хора за една благородна кауза. По този начин отново успяхме да изпълним завета на основателя на ротарианството в световен мащаб Пол Харис от далечната 1905 г. Най-общо казано ротарианството събира различията в една кауза, по пол, възраст, религия, образование, семейно положение, професия и др. През нашата над 16-годишна история винаги сме служили на нашия град абсолютно безкористно, с добри чувства и намерения, реализирали сме редица проекти и инициативи, за да превърнем Севлиево в по-атрактивно и по-добро място за живеене. Казано по-просто: „Съединението прави силата!“, заяви г-н Цанков. Той изказа специална благодарност на създателя на ротарианството в Севлиево Мариян Хаджийски, на всички ротарианци, приятели и съмишленици на организацията. „Благодарност и към младежите от Интеракт клуб, които са изключително интелигентни, целеустремени, мотивирани да се доказват във всеки момент, да приемат все нови и нови предизвикателства“, допълни президентът на Ротари.

Изключителен бе жестът за каузата, който направи семейството на Цветомир Цанков. Неговата майка е роднина на Асен и Илия Пейкови, а в дома си пази уникална семейна реликва – картина, рисувана от Илия Пейков през 1966 година в Италия. „Изключително ценна е, няма от къде да бъде закупена“, подчерта Цанков и предложи този, който желае да я притежава, сам да определи цената. Картината бе закупена от бизнесмена Богомил Петков на търга за сумата от 16 000 лв., който я дари на градската художествена галерия „Асен и Илия Пейкови“.

Часовниковата кула е най-старата запазена обществена сграда в града, която през идната година ще навърши 240 години. Реставрацията на Часовниковата кула предвижда се да се поправят фугите на каменната част на кулата, да се ремонтира и импрегнира горната дървена част, да се смени часовниковият механизъм, за да може камбаната да бие два пъти дневно – в 12:00 ч. и в 17:00 ч. следобед. Часовниковата кула е построена през 1779 г. Интересно е, че датата на арабски е изписана на ключовия камък на каменната част на кулата, а на самата камбана е отлята датата по нашето летоброене – 1775 г.Последните 10 новини

» Вицепрезидентът на Ротари Интърнешънъл подкрепи семинара на Зона 20В в Газиантеп 8-10 февруари 2019 Yinka Babalola
» Двама приятели от Ротари клуб Габрово с PHF
» Послание на ДГ Веселин Димитров за м.февруари 2019
» Ротари клуб Нова Загора - среща с акад.Стефан Воденичаров, акад.Георги Марков, акад. Ат.Атанасов, г-н Красимир Дачев, г-н Иван Гранитски.
» Ротари клуб Нова Загора - конкурс за детска рисунка "Свободна Нова Загора"
» Старт на проекта на Ротари клуб Поморие за изграждане на сензорна стая за деца със СОП
» Ротари клуб Нова Загора проведе среща с млади родолюбци
» Послание на ДГ Веселин Димитров за м.януари 2019
» Интеракт Габрово събра средства за лечението на Преси
» Посещение на ДГ Веселин Димитров в РК Севлиево