Послание на ДГ Веселин Димитров за м.юли.2018
Дата: 01.07.2018

Посланието на президента на РИ Бари Расин ще обедини нашите действия и ще промени общностите ни! На добър час!


Хората ще забравят какво си казал.
Ще забравят какво си направил.
Но никога няма да забравят как си ги накарал да се чувстват.
Мая Анджелоу
 
Скъпи приятели,
 
По традиция всяка година на 1 юли за нас, ротарианците, започва ново отброяване. Тази година е по-специална. Темата, която ще ни води през следващите 12 месеца, е дълбоко вкоренена в ротарианците.
 
Преди 113 години вдъхновението на Пол Харис и неговите приятели даде началото на една магия. Повече от век вдъхновението на Арч Клъмпф дава на много хора по света възможност за положителна промяна в живота им. Преди 40 години мотивацията на Ротари Интернешънъл положи основите на най-голямата глобална програма, обединила много държави, известни личности и организации за премахването на полиомиелита. Многобройни са добрите дела, случили се благодарение на вдъхновението.
 
Споменаването само на отличните резултати, без да говорим за предизвикателствата, ще изкриви нашите представи.
Кои са предизвикателствата, пред които сме изправени през 2018-2019 година:
Като граждани на света, президентът Иън Райзли ни призова да станем съпричастни за нашето бъдеще - да посадим поне едно дръвче, да запазим и възстановим белите дробове на нашата планета.
 
Да работим с младите, означава да изпълняваме ротарианската си мисия и в същото време да посадим семената за бъдещето развитие на нашите общности. От това, как се грижим за правилното разбиране на Ротари в подрастващото поколение, зависи как ще изглеждат нашите клубове след няколко години. Много често спонсор клубове от Д-2482 оставят своите интерактори под опеката на училищата или на автопилот. Провеждат се срещи без присъствието на ротарианец, спонсор клубовете не познават интеракторите, има още цял ред други явления, неприсъщи за професионалисти и лидери.
 
Искам да спомена и програмата Ротаракт, отдавна обявена за партньор на Ротари. Нека всеки от нас си отговори на въпросите: Кога за последно им помогнахме да привлекат свой връстник? Колко ротарактори предложихме за обучение на лидерски умения? На колко ротарактори предложихме да се присъединят към Ротари?
Много отдавна Ротари е международна организация. Ротари клубовете от различни краища на света се обединяват за реализирането на мащабни проекти. Привличат други организации за партньори, ангажират общности в реализиране на своите идеи. В същото време проектите на клубовете от Д-2482  са финансирани предимно от членовете на клуба, като не се използват достатъчно ресурсите на Фондация Ротари, или се ограничават до дистриктни грантове.
 
Всички наши действия или бездействия намират отражение в разрастването ни. Броят на клубовете расте, но броят на активните ротарианци остава константен. Търсенето и откриването на причините приятели да напускат клубовете ни, да не намират или да губят мотивация да са ротарианци, ще ни помогне да се съхраним и развиваме.
Като професионалисти ще се доверите ли на организация, която последно е обновила своя сайт преди няколко години, чиято последна информация в местните медии е с черно-бели снимки, или която е невидима в социалните мрежи? Когато представяте идея, продукт или начинание, ще разчитате ли само на късмета, или ще го направите професионално, търсейки най-новите възможности и средства?
 
Всеки от нас помни момента, в който се e присъединил към голямото семейство на Ротари. В този момент пред нас са се разкрили непознати възможности, открили сме една магия и сме разбрали колко голяма и значима може да бъде службата, когато в основата са приятелските взаимоотношения. Вдъхновението, изпитано в онзи момент, не е изчезнало в нас.
 
Приятели, пред нас е една година на възможност да вдъхновим себе си, за да опознаем Ротари и да бъдем в крак с настъпилите промени. Направете така, че приятелите във вашия клуб да се почувстват мотивирани да сте екип. Стимулирайте повече млади и жени да се присъединят към Ротари. Създайте импулса, който ще накара много хора от вашите общности да ви партнират в добрите дела.
 
Бъди вдъхновението – посланието на президента на РИ Бари Расин ще обедини нашите действия и ще промени общностите ни.
 
 
 
Ваш в Ротари,
Веселин Димитров,
Дистрикт гуверньор 2018-19
Дистрикт 2482 България


Послание на Дистрикт гуврньора , месечно писмо за м.юли

Последните 10 новини

» „Лекар на годината 2019“ е члена на РК Варна-Евксиноград проф. д-р Пламен Панайотов
» На Петковден 150 курбана раздадоха за здраве от Ротари клуб Стара Загора – Берое
» Дистриктна асамблея (Пре-ПЕТС) в Ямбол
» Силвия Стоилова и Стефан Велев са носителите на Президентските стипендии на Ротари клуб Нова Загора
» Посещение на ДГ Митко Минев в РК-Ямбол
» Ротари клуб – Разград организира посещение на ученици от ПГССХВТ"А.Кънчев" гр.Разград в агроцентър - Разград на "Златекс" ООД
» Послание на ДГ Митко Минев за м.октомври 2019
» Ротари Интернешънъл Президент 2021-2022 година
» Международен ултрамаратон се проведе в Златоград
» Ротарианците обединиха млади архитекти от Балканите в името на красотата и мира