2009-2010
Начало » История на Ротари » 2009-2010



Чувстваме се като част от великата ротарианска традиция, като звена от веригата, свързваща нашето бъдеще с нашето минало.”

Темата на Ротари Интернешънъл за 2009-10
Джон Кени

След повече от век успешна ротарианска дейност, ние сме горди, че вярваме в едно бъдеще, в което поколение след поколение от ротарианци носи надежда на нуждаещите се и мир в един свят, изпълнен с конфликти. Чувстваме се като част от великата ротарианска традиция, като звена от веригата, свързваща нашето бъдеще с нашето минало.

За да продължи да съществува тази верига, всяко свързващо звено от нея трябва да бъде силно. Наша - ваша и моя - отговорност е да изковем силните връзки с бъдещето на Ротари. Наша отговорност е да гарантираме, че Ротари ще бъде по-силна през следващата година, отколкото е сега, и още по-силна през годината, която ще дойде след нашата. Наша отговорност е да изпълним обещанието си за свят без детски паралич днес, за да може утре Ротари да се изправи пред други големи предизвикателства.

Както Мохандас Ганди ни каза, „Бъдещето зависи от това, което правим в настоящето”. Ако искаме да видим как Ротари продължава да съществува през второто си столетие, не можем просто да нещата да се носят по течението Ако ни очаква дълъг път, то тогава ще се нуждаем от карта, за да го изминем – и ние имаме тази карта.

Със сътрудничеството на ротарианците от целия свят, Ротари Интернешънъл разработи стратегически план със седем приоритетни точки, които определят курса към едно успешно бъдеще. Сега е моментът да поемем инициативата, за да осъществим този план:

·         Премахването на детския паралич е първият и основният ни приоритет. Чрез предизвикателството ни за набиране на средства, можем да допринесем за осигуряването на необходимото, за да изпълним тази изключително важна задача и да спазим обещанието си към света.

·         Подобряването на признанието и обществения имидж на Ротари ще спомогне Ротари да привлича нови членове, както и сътрудничеството на други организации. Полио Плюс придаде значимост на Ротари на световната сцена. Сега е моментът да се уповем на международната си репутация, като популяризираме нашите дейности на местно и световно ниво пред медиите и местните си общности.    

·         Увеличаването на капацитета на Ротари да служи ни насочва право към сърцевината на мисията на Ротари. Всеки ротарианец може да даде своя принос към достигането на тази цел, като участва доброволно с малко повече време, талант и ентусиазъм по всяко от четирите основни направления (авенюта) на служба. През 2009-10 ще насърчавам ротарианците да продължават да насочват усилията си в сферите на водите, здравеопазването и глада, както и ограмотяването – жизненоважни проблеми, с които клубовете се занимават изключително ефективно през последните години.

·         Увеличаването на членството по целия свят по отношение на количество и качество е ключов приоритет, тъй като всичко, което Ротари се надява да постигне, зависи от нейните членове. Всеки един от нас е отговорен за привличането на квалифицирани нови членове. Твърде малко ротарианци изпълняват тази отговорност, а само ротарианците са тези, които имат възможността да увеличават броя си, като канят други хора да се присъединят към клуба им.

·         Акцентирането върху уникалната отдаденост на Ротари на професионална дейност ще ни позволи да отличим Ротари от другите организации за общественополезна и хуманитарна дейност. Като показваме силната си отдаденост на високоетичните норми в професионалния си живот, ние можем да представим модел, който нашите колеги, служители, клиенти, дори конкуренти, да следват.

·         Оптималното използване на лидерските умения в РИ е от изключително значение за бъдещето на Ротари. Всеки един от нас трябва да поеме лидерска роля, като углавяване на комисия или проект за общественополезна дейност или служба на дистриктно или международно ниво. Всички ротарианци са лидери в своята делова сфера или професия; нека бъдем лидери и в Ротари.

·         Пълното реализиране на процеса за стратегическо планиране с цел осигуряване на приемственост ще ни позволи плавен преход при ежегодната смяна в ръководството на ниво клуб и дистрикт, както и на международно ниво.

 

Въпреки че този стратегически план беше одобрен от Борда на РИ, реализирането му зависи от вас. Президентът на РИ не може да покани членове, които да се присъединят към вашия клуб. Бордът на РИ не може да организира и популяризира мероприятие за набиране на средства във вашата общност, за да се подкрепи премахването на детския паралич. Нито кой да е старши лидер може да показва ротарианските етически принципи на вашето работно място. Бъдещето на Ротари е във вашите ръце.




Тази проста истина ще бъде темата ни за 2009-10 година и постоянно ще ни напомня за личната отговорност, която всеки един ротарианец носи. Уинстън Чърчил е казал: „Цената на величието е отговорност”. Ротари е велика организация и има потенциала да стане още по-велика – ако всеки един от нас се изправи срещу предизвикателството и поеме отговорност за бъдещето.

В Ротари на всеки един от нас е поверена работа. Позицията й е ротарианец. Задълженията ни са да служим по най-уместния начин на местно и международно ниво, както и да повишаваме капацитета на клуба ни да служи, като каним за членове професионалисти и бизнес лидери, като популяризираме положителен имидж в местното общество. Трудовата ни характеристика също така ни призовава да бъдем пример за етично поведение в професионалния и личния си живот, да действаме като лидери в клубовете и общностите си, както и напълно да подкрепяме висшия приоритет на Ротари за премахване на детския паралич.

Работата на ротарианеца носи огромни ползи. Радваме се на несравнимо приятелство помежду си и на невероятното личностно удовлетворение, което произлиза от това да служиш на другите. Ако вярвате в Ротари и силата й да носи промяна, време е да се изправите и да се отдадете на свършването на работата по най-добрия начин, на който сте способни – с цялото си съзнание, сърце и душа. Бъдещето на Ротари е във вашите ръце.

Джон Кени
Президент 2009-10 на Ротари Интернешънъл