За да правиш добро, трябва първо да знаеш какво означава това
Дата: 04.07.2019

Ротарианците от РК Пазарджик дадоха урок по Да правиш добро на деца от малцинствата.

Проектът, който реализира Ротари клуб Пазарджик, е едно своеобразно продължение на поредица проекти, изпълнени с приятели от РК от Германия в ОУ „Св. Климент Охридски“ с. Алеко Константиново.

В това училище учат 270 ученика само от малцинството и работят 30 педагози и 3 жени - обслужващ персонал. След участие в ремонта на 90-годишната сграда, обзавеждане на класните стаи, доставка и монтаж на щори, ежегодни коледни тържества с персонални подаръци за всяко дете, учредени две пълни стипендии за двама вече бивши ученика до завършването на средното им образование, успяхме да направим добра организация с община Пазарджик и да реализираме тазгодишния си проект – Изграждане на двуетажна пристройка към съществуващата сграда, в която са разположени 12 санитарни възела, отговарящи на съвременните изисквания . По проекта бе направена канализационна система , както и бе изграден водопровод за чиста питейна вода .

По този начин спестяваме неудобството от ползването на порутените тоалетни с изкъртена стара санитария, които се намират на около 100 метра извън учебната сграда, без врати и прозорци, без вода през зимния период.

Проектът бе финансиран от :
Дистрикт 1800 Г-я               6000 евро
РК Бад Пирмонт               5000 евро
РК Хамелн                         4000 евро
РК Холцминден                2000 евро
РК Пазарджик                   2000  евро

Частни дарения :
М. Хасе, Хамелн               1500 евро
Джаксон, Хамелн                500 евро
Р. Зонтаг, Бад Пирмонт      500 евро
Роман Цветков                  4000 евро      
Емил Йончев                        500 евро
Иван Иванов                         500 евро
Петър Христов                    500 евро
ОУ „Св. Климент Охридски"   15000 евро
Община Пазарджик          4000 евро
          ОБЩА СУМА:     46 000 евро

Изработването на проекта  и всички разрешителни   изготвени  Община Пазарджик. Изборът на строителна фирма, фирма за строителен надзор  и  контрола  по всички строителни работи, доставката и монтажа на санитарната арматура се направи  от РК - Пазарджик .

За предаването на обекта за стопанисване от училището, пристигнаха специално от Германия 5-ма приятели от РК-вете, участващи във финансирането на проекта. А децата от училището поздравиха своите постоянни благодетели с кратка музикална програма.

Нашата постоянна грижа за младите ги вдъхновява не само да се учат, ограмотяват, социализират, но и да бъдат творци на собстеното си бъдеще.