Ротарианците от Кърджали със значими проекти в подкрепа на съгражданите си -
Дата: 14.08.2019
Автор: Haskovo.NET

Ротари интернешенъл е най-голямата хуманитарна организация в света.Основна мисия на нейните членове е да помагат на общност

Ротари интернешенъл е най-голямата хуманитарна организация в света.Основна мисия на нейните членове е да помагат на общността в която живеят и работят.Ротарианците в Кърджали не правят изключение.

Една от важните задачи на ротарианците през първата ротарианска  година от чартирането на Ротари клуб Кърджали  /1996-1997 г./ е подготовката и изпълнението на проекти по наболели за общественоста проблеми - деца в неравностойно положение, опазване на околната среда, запазване на паметници на културата, а също така и учредяване на различни стипендии, международен обмен на ученици и студенти, дарения за фондация Ротари.Това са приоритетите ,които си поставя първият президент д-р Стефан Сираков.

 През втората ротарианска година от съществуването на клуба/1997-1998 г./при президента Димитър Милев се положи се началото на краткосрочен младежки обмен,който се осъществи в периода  от 1997 до 2005 .Ежегодно деца спонсорирани от Ротари клуб  Кърджали вземат участие в програми за краткосрочен младежки обмен в европейски страни, за което заслуга имат и благодарност заслужават  приемните им клубове.

През третата ротарианска година/1998-1999 г./ по инициатива на президента Георги Башков бе разработен  проект на тема ”Адаптация на деца в неравностойно положение чрез средства на изкуството и театъра”, съвместно с Театрално-музикален център “Д.Димов”.Безрезервно съдействие оказа тогавашния директор на центъра Димитър Игнатов.Получихме финансово  съдействие от Ротари Интернейшънъл.

Първата тристранна среща на ротарианци от България,Турция и Гърция се състоя през ротарианската 1999-2000 г.,когато начело на Ротари клуб Кърджали е президентът Станислав Луков.Той е един от инициаторите на форума.На 17.06.2000г. в гр.Одрин се провежда т.нар. първата балканска среща на ротарианци от долината на реките Арда, Тунджа и Марица.

  Приоритет през ротарианската 2002-2003 г.на президента Васил Байданов е мобилизиране на общественото мнение за отварянето на ГКПП на прохода Маказа.Провеждане на межднародни инициативи за привличане на подкрепа от страна на гръцката общественост.В тази връзка бе проведена среща с академик Марин Деведжиев за перспективите и ползите от  отваряне на прохода Маказа.Бе организиран и събор на приятелството на пирамида 31 на българо-гръцката граница.

 Ротарианската 2003-2004 г. когато президент е Садула Хаджиев е изключително плодотворна.Стартират три проекта. Първият е за възстановяването  на скулптурата на Орфей и набиране на средства за нейното повторно експониране; Втория клубен проект е възстановяване на Айше Молла чешма. И двата проекта са със спомоществувателството на Община Кърджали.

Бе направено дарение на медна ламарина за покрива на възстановения средновековен параклис в манастирскикомплекс”Св.Йоан Предтеча” на стойност 1800 лв.

През ротарианската 2004-2005 г. приключи възстановяване на параклиса на средновековния манастирски комплекс “Св.Йоан Предтеча” в гр. Кърджали съвместно с Фондация за християнска архитектура и изкуство “Никола Фичев-Захари Зограф”.Това стана по време на мандата на президента Атанас Кюпреджиев.

  През 2006-2007 г. при президента Здравко Деведжиев официално бе открито облагороденото пространство около паметника на Орфей в началото на Кърджали. Това е съвместна инициатива  между Ротари клуб и община Кърджали. На официалната церемония присъстваха представители на областна администрация, заместник кметовете на община Кърджали, секретаря на общинска администрация, делегациите от побратимените с областния център общини от САЩ и Русия - Елхарт и Владимир, членове на Ротари клуб.

  Един от най-значимите проекти на клуба се осъществява през ротарианската 2008-2009 г. Благодарение съпричастието на всички членове на Ротари клуб Кърджали към темата, членовете се заеха да решат  проблема, чрез събиране на средства за закупуване на кувьози за детското отделение в болницата  гр.Кърджали.

Първата инициатива бе на приятеля Александър Eлинов, който подари съвременен кувьоз на американската фирма „Дженерал– електрик” на стойност – 26 000 лв.

Втората инициатива бе международна: с спомоществователството на ротарианците от Ротари клуб Кърджали  и от  приятелите ротарианци от гр.Бурса, с президент Шабан Родоплу,  бяха събрани 5000 $. Със събраните средства се закупи и подари втори съвременен кувьоз от същата фирма на стойност 26 000 лева.

При президента Гавраил Гавраилов през 2013-2014 г.бяха поставени националните триколоьри на входовете на Кърджали и Момчилград.

Бе инсталиран билборд с темата на Ротари за годината 2013/2014 „Промени живота с Ротари”

Пред комплекс „Арпезос” в Кърджали бе поставен билборд с послание за борбата с полиомеалита.

Заедно с ротарианци от Ротари клуб Мимар Синан Одрин на 29.04.2014 г.бяха открити шахматни площадки в парк „Арпезос Север” на Кърджали и градския парк в Момчилград.

  През 2014-2015 г.при президента Наталия Пачилова Ротари клуб Кърджали защити и бе одобрен негов дистрикт проект”Училище за бъдещи майки „ДАР” към Многопрофилната болниц за активно лечение „Д-р Атанас Дафовски”-гр.Кърджали.училището бе официално открито през септември 2014 г.Ротари клуб Кърджали събра 4800 лева,а фондация „Ротари” осигури грант от 3000 щатски долара.

  Стартира проект за обучението на талантливи деца-музиканти.Ротари клуб Кърджали пое разходите на две деца в музикалната школа при дома на културата.

Съвместно с одринския клуб „Мимар Синан” бе стартиран  проект  „Заедно на един мост”,свързан с артистични изяви на млади таланти-художници и поети  от Кърджали и Одрин. Разменени бяха гостувания на деца таланти.

  Ротарианската година 2016-2017 г.бе юбилейна за Ротари клуб Кърджали.Под ръководството на президента Сабахаттин Гьокче бе съвместно с Спортен авио-мото клуб бе поставено началото на инициативата „Криле над Кърджали”.Бе издаден и алманах „20 години Ротари клуб Кърджали”.

Ротари клуб- Кърджали осигури нови униформи за мажоретките на града.Тази дарителска инициатива съвпадна с честването на двадесетгодишнината от чартирането на клуба,което се състоя в началото на  октомври 2016 г.

На празничната вечеря ротарианци от Турция дариха 5000 долара за закупуване на костюми и аксесоари за мажоретния състав с ръководител Димитър Кондиков. Парите са събрани от продажбата на книга с послания за мир,които ротарианците в южната ни съседка отпечатали.

 Символичен чек със сумата от 5000 долара получи  пастпрезидентът Себахатин Гьокче.

За дарението голям принос имат Шабан Родоплу,секретар на един от турските дистрикти,както и паст дистрикт гуверньора за България Любен Атанасов и паст президентите Наско Настев и Джевдет Адем.

 При президента Бахар Палова се постави началото на два проекта.

Като уникална инициатива на Ротари клуб Кърджали можем да определим  Орфеевата благотворителна вечер,провела се през 2018 г.с перспективата да се превърне в традиционна. Присъстваха освен клубове от нашата страна  и ротарианци от Турция и Гърция, представящи трансграничен региона Тракия.

Ратарианци събраха 12 659 лева в първата от поредицата Орфееви вечери.  Бяха дарени 7679 лева за Общински детски комплекс и 3000 долара на общинската болница в Ардино.

 Благотворителната вечер премина под мотото „Общински детски комплекс-сцена на детското творчество”. Организаторите отбелязаха,че със събраните средства ще се обнови концертната зала на ОДК , където талантливите деца на гр.Кърджали ще могат да творят и се изявяват в едни много по-добри и благоприятни условия.

Бахар Палова е инициатор на проекта, който бе разработен в началото на мандата й и бе представен пред ръководството на дистрикт 2482.Проектът се класира на второ място по значимост в дистрикта, който обхващащ нашата страна.

  Ротари клуб-Кърджали  осигури 5 броя системи за пречистване и филтриране на питейна вода. Такива  бяха поставени в училищата СУ”Отец Паисий”; СУ”П.Р.Славейков”; СУ”Йордан Йовков”; Езиковата гимназия „Хр.Ботев” и ОУ”Св.св.Кирил и Методий”, както и в детска градина „Райна Княгиня”.Общата стойност на проекта е 7740 щатски долара. Една трета е грант от дистрикт 2482.

По инициатива на Ротари клуб Кърджали и с подкрепата на Община Кърджали бе извършен ремонт на концертната зала на Общински детски комплекс-Кърджали.

 Последният проект,който Ротари клуб Кърджали реализира е построяването на площадка за обучение за безопасност на движението за ученици.На втората благотворителна Орфеева вечер бяха събрани 7 000 лева от дарения.Община Кърджали подкрепи инициативата и обеща съдействие.

 В момента президентът на клуба Христина Тодорова готви нов проект, който ще бъде публично оповестен.

Валентин Гогев,пастпрезидент на Ротари клуб Кърджали