Рекорд на Ротарианския маратон край язовир Батак
Дата: 25.09.2019

54 мъже, жени и деца се включиха в традиционният ротариански маратон посветен на Независимостта на България. Те участваха в 4 бегови дисциплини по пътищата около язовир Батак.  Организатори на мероприятието бяха Ротари клубовете в Пазарджик, Велинград, Панагюрище и Ротари клуб Пазарджик Бесепара.



За 14 път в Деня на българската независимост край язовир Батак се проведе маратон, организиран от Ротари клубовете в Пазарджик, Велинград, Панагюрище и Ротари клуб „Бесепара”.

54 участници бяха регистрирани за участие в четирите дисциплини – 5, 10, 20 км и маратонската дистанция от 42 км 195 м. Големият победител в най-дългото бягане с рекорд за състезанието от 3.13.30 м. стана Димитър Маринов от Асеновград.В маратона традиционно участваха възпитаници на възпитателното училище в Ракитово, а за първи път в бягането се включиха и деца от Дневен център за деца с увреждания в Рудозем.

Маратонът се организира от 2006 г, сподели неговият основател Емил Апостолов. От старта до финала, надрпеварата проследи настоящият президент на Ротари клуб Пазарджик инж. Емил Йончев. Преди и след маратона, трасето се почиства от доброволци, поради което той е обявен и за Еко-маратон.

Тази година за това добринася и инициативата One planet на Михаела Дишкова.

Гост на събитието бе Митко Минев, дистрикт Гуверньор на Дистрикт 2482 - България.

Победителите в маратона тази година са както следва – маратонската дистанция Димитър Маринов при мъжете и Дима Гачева при жените. На 21 км първи станаха Гено Увардов и Екатерина Можейко, на 10 км най-бързи бяха Александър Любенов и Марияна Михайлова, а на най-късата дистанция от 5 км пръви при мъжете и жените станаха съответно Георги Йорданов и Виолета Нориева.