Ротари Клуб София-Балкан се побратими с РК Кушадасъ
Дата: 06.09.2019

Срещата бе осъществена на една знакова дата – денят на Съединението (06.09.2019 г.) като поредно доказателство за това, че Ротари събира, а не разделя хора, народи и култури.

Ротари Клуб София-Балкан се побратими с РК Кушадасъ

Срещата бе осъществена на една знакова дата – денят на Съединението (06.09.2019 г.) като поредно доказателство за това, че Ротари събира, а не разделя хора, народи и култури. Специални гости бяха АДГ ( на еди кой си дистрикт, зона, град или там на каквото се води), представители на бизнеса в града и Митхат Соцуоглу Дистриктен представител, отговарящ за Фондация Ротари за Дистрикт 2440.

Началото на събитието бе дадено от президента на Ротари клуб Кушадасъ – Мурат Орал.
Бяха прочетени приветствени слова, обсъдени бяха бъдещите взаимоотношения и се подписа Certificate of Recognition за побратимяване между двата клуба.

Членовете на РК София-Балкан бяха поканени от турските си приятели на ежегодното им събитие – посещение на изкуствения риф, направен от спуснат в морето самолет Airbus A300, който от една страна съхранява екосистемата, а от друга се използва като атракцион за целите на туризма.
Митхат Соцуоглу представи възможностите за управление на глобални грантове в международна мрежа от малки и средни клубове. Обсъди се проектът за глобален грант на РК София-Балкан съвместно с фондация „Майко мила“ – „Breaking the Circle of Poverty for Mothers of Children with Disabilities in Bulgaria“ и какви са възможностите за включване на повече клубове в него, което би довело до много по-лесното му осъществяване.

Представителите на РК София-Балкан се срещнаха и с още една интересна личност – представителят на Програмата за младежки обмен (Rotary Youth Exchange – RYE) Julia Casagradne от District 4640 – Realeza rotary Club, която ще бъде 1 г. в Турция. Възрастовата граница за тази програма е от 15-19 години, като тя се спонсорира от ротари клубове в над 100 страни.

https://www.rotary.org/en/our-programs/youth-exchanges

За да се включи ученик в тази програма , трябва да държи тестове по съответния език и трябва да получи одобрението на приемащата страна. Дългосрочните програми са изключително привлекателни и срещат подкрепа навсякъде по света.

https://rye5020.org/Page/long-term-exchange-program

Julia сподели специално за нас:

„Казвам се Джулия Касагранда и съм на 17 години. Живея в Бразилия, в щата Парана, намиращ се в южната част на страната.

Миналата година реших да опитам да участвам в програмата за младежки обмен, за да науча нов за мен език и да се запозная с различна култура, като моята мечта се осъществи с изкарването на отлични резултати на тестовете и последвалото одобрение на кандидатурата ми. Избрах Турция заради древната ѝ история и богата култура. Спонсор клуб ми е Realeza Rotary Club, а клуб-домакин: Kuşadasi Rotary Club.

Избрах RYEP, защото тази програма на Ротари Интернешънъл предоставя чудесни възможности на множество млади хора на възраст от 15 до 19 години да пътуват в чужбина, да опознават света, да живеят в съвсем различна среда. Чрез програмата се учим да се справяме с трудни ситуации, в които да вземаме самостоятелни решения. Развиваме лидерските си умения, учим чужди езици, което спомага и за повишаване на квалификационното ни ниво във връзка с бъдещето ни намиране на работа. Наред с това се запознаваме с бита и културата на нашите домакини, живеем с проблемите на техните общности, учим се от решенията, които взимат, като всичко това спомага за разбирателството между хората по света и налагането на добрата воля и примери, които Ротари Интернешънъл следва.”

#rotary #rotaryconnecttheworld #rotarybulgaria #rotaryinternational #rotaryclubsofiabalkan