Завършен проект: Несебър – един прозорец в митологията
     През този месец Ротари и Интеракт Клуб Несебър реализира поредния си проект насочен към образоваността на децата, който нарекохме „Несебър – един прозорец в митологията”. Проектът е насочен към децата от първи до четвърти клас и е с цел да се запознаят с древногръцките богове, олицетворяващи, както божественото, така и земното, показващи добро и злото, любовта и войната, истината и неправдата. Проектът включваше разпечатване на 15-те рисунки подредени в книжка за оцветяване, подарени на децата от художника Александър Алексов и текст на проф. Захари Кръстев , запознаване с древногръцките богове и герои в музея на Несебър. В начинанието активно се включиха нашите млади приятели от Интеракт клуб - Несебър.
     С любезното съдействие на музей „Старинен Несебър” и в частност на директора г-жа Петя Кияшкина и на музейните служители, осъществихме посещения на музея, където на децата им бе проведена специализирана лекция свързана с предмета на проекта – древногръцките богове, митове и легенди. След кратко въведение за историята на Несебър през древногръцката епоха, на децата им бяха показани различни статуи, релефи, съдове, картини и монети, на които са изобразени различни древногръцки божества. Като на всяко представяне на децата им се показваше съответната рисунка от тяхната книжка. На края на беседата те вече разпознаваха бог Аполон, Дионисий, Херакъл, Афродита, хубавата Елена. С листовете от блокчето в ръка безпогрешно намираха древногръцките богове и герои по уникалните предмети в изложбените зали на несебърският музей.
     В края на обиколката в музея, президента на нашия клуб Нася Игнатова обясни на децата за движението Ротари, неговата социална роля и за проекта „Несебър – един прозорец в митологията” и даде на всяко дете книжка за оцветяване. С радости и усмивки по лицата на децата завършваше всяко от представянията и те тръгваха към своето училище както заредени с нови положетелни емоции, така и с нови знания за миналото на техния град, за живота, бита и културата на хората през древногръцката епоха. А в нас ротарианците остава надеждата, че сме засяли поредното семе за изграждането на културната и цивилизована личност, на хора, които ще познават древната историята на града, в който живеят.
РК – Несебър
Емил Атанасов

Приключване на проекта за учебната 2010г.

Отиди в галерия


Период за осъществяване на проекта
Април 2010г.

Клубове, участващи в проекта
Р

Начин на финансиране на проекта
клубни средства

Сума на проекта
550лв.