Проект "Кан Тервел" – дипломатът, светецът воин и спасителят на Европа - PK ЛОВЕЧ
Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

Повишаване на образоваността на израстващите поколения с исторически факти и събития е посланието на проекта „ кан Тервел”. Историята, ако не се напомня се забравя, а в много от историческите книги и учебници, част от фактите и събитията са премълчавани или представяни с непълнота. Внимателно анализираните от българските учени стари и новооткрити източници и прочитането им налагат съвсем нови представи за историята ни в тези времена.Копие на двадесет фототабла (подготвени от фондации „Бъднини” и „Българска памет”, Националния исторически музей) направено от Ротари клуб Ловеч, представят и разказват за необикновената почит и уважение в България и Европа, указвани до XIX век на българския държавник кан Тервел. Почитта и уважението е описвано през VIII-XVIIвек освен в средновековни западноевропейски исторически съчинения и в много разкази, поеми и т.н. Приписвали са му и повече дела, включително и цялостното покръстване на българите, канонизиран е от западната църква под името свети крал Тривелий. В монументалния дванадесеттомен труд „История на църквата”, преведен на руски, свети крал Тривелий влиза под № 1, в списъка на българските светци на отец Паисий в „История славянобългарска”. Образа му виждаме в Преображенския и Троянския манастир, така и в малки селски църкви – пернишкото Старо село и самоковското Бельово.По инициатива на приятеля от клуба Любомир Банчев е осъществено първо представяне на изложбата-фототабла в гр. Ловеч през м. април 2009г. С решение на Ротари клуба и всеобщата му покрепа е изготвено копие на фототаблата. От м. май 2009г започна изпълнение на проекта за представяне на изложбата в училищата в гр. Ловеч 

В проекта „кан Тервел” се предвижда в неговото развитие да се организират: конкурс за написване на есе за кан Тервел - свети крал Тривелий; конкурс-изложба за рисунки или художествени творби, състезание тест - с въпроси от исторически събития и факти свързани с делата на Тервел.

За времето от началото на проекта копие на фотоизложбата и екземпляри от брошура за  са предоставени   и по проекта на Ротари клуб Ловеч, със съгласието на авторите.