Покана от Ротари клуба в Китее - Дистрикт 1730 Северна Карелия, Финландия
Дата: 30.04.2019

Покана от Ротари клуба в Китее - Дистрикт 1730 Северна Карелия, Финландия за летен лагер за ротарианци.

Уважаеми приятели,
предавам една необичайна покана от Финландия - Ротари Дистрикт 1730 Северна Карелия, за летен лагер за ротарианци в Китее.
Китее е малък град в Северна Карелия, на брега на голямо езеро. Попаднах там преди две години като представител на президента на Ротари Интернешънъл за дистриктната конференция. Бях посрещната изключително топло и с уважение към България. Оказа се, че нашата страна е позната там и заради преподавателя по музика в местното училище, пловдивчанина Пламен Димов, който преди 30 години се установява в Китее след като е намерил съпругата си финландка. За този човек можете да намерите много публикации, защото той е открил таланта на Таря Турунен и е в основата на създаването и успеха на групата Nightiwish.
С подкрепата на Ротари Пламен Димов организира всяко лято рок фестивал в Китее, на който се стичат хора от цял свят. Сега приятелите от клуба и дистрикт 1730 отправиха чрез мене покана за лагер за ротарианци в седмицата на фестивала от 8 до 15 юли. Таксата е 60 евро на ден за храна и нощувки, при желание – уроци по пеене и пиано и с възможност за пътуване в Северна Карелия. Недалеч се намира националния парк Коли, който е едно приказно съчетание на планина и множество езера. Там е и ателието на прочутата скулпторка Ева Рийнанен, чиито творби от дърво са уникални и включват и цяла църква, в която всичко е излязло изпод длетото й. Близо до Китее са красивите по-големи градове Савонлина и Йоенсу.
Как се стига дотам? С полет до Хелзинки и след това с влак до самото Китее. Сигурно и рент-а-кар е опция. Прилагам получената покана и завиждам на тези, които ще могат да се насладят на северната красота на лятото и на общуването с нашите приятели там – спокойни, земни, добри и гостоприемни хора.
Срокът за потвърждаване на участие е 30 април, а човекът на когото да го заявите, е ДГН Борислав Къдреков от РК Благоевград Център в качеството му на председател на дистриктния комитет за ротариански приятелски обмен. Аз също съм на линия за въпроси и детайли.

ПДГ Нина Митева