Ротарианците обединиха млади архитекти от Балканите в името на красотата и мира
Дата: 25.09.2019
Автор: https://www.kardjali.bgvesti.net

Ротари клуб Кърджали е съорганизатор на поредната международна инициатива в рамките на приоритетите му за развитие на мирното балканско сътрудничество. С участието на ротарианците арх. Станислав Луков и инж.Джевдет Адем.

Ротари клуб Кърджали е съорганизатор на поредната международна инициатива в рамките на приоритетите му за развитие на мирното балканско сътрудничество. С участието на ротарианците арх. Станислав Луков и инж.Джевдет Адем, председател на комисията по приятелство  между ротарианците от Дистрикт 2482-България и Р Турция,  в турската община Едремит се осъществи проект, обхващащ студенти по архитектура от България, Турция, Македония, Косово и Албания.

Възпрепятствани в последния момент бяха техни колеги от Гърция. Нашите ротарианци си партнираха със свои приятели от клубовете Шишли от Истанбул, Камен мост от Скопие и Едремит. Съорганизатори бе Факултета по архитектура от университета Балъккефир. Спонсори бяха няколко големи фирми от Истанбул и Едремит. Проявата протече под наслов Втори международен архитектурен кръжок за студенти.

Целта бе млади хора да се съберат и работят по определена тема, за да докажат таланта си. Първото издание на архитектурния кръжок се е състояло в Дебър, Македония и отново негови инициатори са ротарианци от Балканите. За настоящия кръжок българските ротарианци бяха поканени за съорганизатори от големия приятел на Ротари клуб Кърджали Шабан Родоплу.

В настоящата инициатива се включиха общо 13 млади творци, следващи в 4 и 5 курс. България бе представена от три студентки. Две от тях са от Университета по архитектура, строителство и геодезия в София и една от Нов български университет. Работен език бе английският.

Преди месец студентите от всяка държава участник са получили покана и няколко фотоса. Тематичната задача обаче е запазена в тайна, за да представлява изненада за младите творци. В Едремит студентите формират общо три отбора. В първият са 5 творци, а в следващите два-по четири. Всички са от различни държави. Любезните домакини ги водят в Камарата на архитектите. Предоставени са им две помещения за работа. Студентите получават за задача да дадат идея, как старите хали в турския град да станат младежки център. Те имат на разположение 5 дни за да подготвят и защитят архитектурния си проект. Ментори са архитектите Сердат Бил от Истанбул; Буяр Муча от Скопие и Станислав Луков от Кърджали.

Девизът ни бе "Ротари обединява!".

Ние обединихме представители на голяма част от балканските страни, сподели при представянето на проекта пред Ротари клуб Кърджали арх. Станислав Луков. Постигнахме най-важното-архитекти се обединиха за интерпроекти. Те се изявиха на професионалното поприще под егидата на Ротари, каза още Станислав Луков. На заключителното представяне на проектите присъстват много интелектуалци. То е зачетено и от зам.-кметът на Община Едремит. Всички те се изказват ласкаво за представените от трите отбора проекти. Студентите получават сертификати за участието си. Ротарианците си разменят флагчета. Младежите също получават.

Инж.Джевдет Адем открои приносът на българските участници , включително и този на арх. Станислав Луков. Той посочи, че за пореден път Шабан Родоплу подема инициатива в полза на балканското сътрудничество.

Двамата споделиха , че организацията е била перфектна. Младите хора са били запознати със забележителностите на общината. Видели са разкопки на античен обект, посетили са стария Конак и др.

Арх.Станислав Луков и инж.Джевдет Адем посочиха, че в края на кръжока студентите са изявили желание да членуват в Ротаракт. Постигната била и договореност следващото издание на инициативата да се проведе в България, в Кърджали.

Президентът на Ротари клуб Кърджали Христина Тодорова заяви при презентацията, че е изключително важно приятели- ротарианци да дават творчески старт на младите хора. Чудесно е, че тринадесет млади архитекти имат възможност да се включат в международен обмен на идеи и проекти, подчерта Тодорова.

https://www.kardjali.bgvesti.net