Послание на ДГ Митко Минев за м.декември 2019
Дата: 11.12.2019

Единадесет клубни проекта на българските ротарианци на обща стойност 70 100 щатски долара, шест от тях посветени на „Превенция и лечение на заболяванията“, получават съфинансиране от Фондация Ротари. 


 
Скъпи ротариански приятели,
Отмина и петият месец от тази Ротарианска година. Свършеното от нас досега, в първата година от изпълнението на Стратегическия план на РИ, е значимо.
Остават ни броени дни, и ще се насладим изцяло, и с чувство за добре свършена работа, на светлите Коледни и Новогодишни празници!
До края на месец ноември успях да се запозная с работата на 63 Ротари клуба. Приятелите работят активно! В РК Раднево се създаде вторият за годината в Дистрикта ни Интеракт клуб. Всеки момент очакваме да пристигнат документите за чартирането му от РИ. Предстои регистрацията и на втори Ротариански общностен корпус в квартал Надежда – София. Той се създава по инициатива на водещия спонсор РК София Сердика и спонсор РК  София Витоша.
Провеждат се занимателни клубни срещи. Съгласуват се и се започва работа по клубни и дистриктни проекти съвместно с Общинска администрация или други партньори в общността. Някои Ротари клубове се подготвят, заедно с чуждестранните си приятели, за реализиране на проекти с финансиране от Фондация Ротари  като глобални грантове.
Приятели, първият по рода си семинар, организиран от Дистрикт 2482 България, който съчета в едно три панела – Фондация Ротари, Членство в Ротари и Публичен имидж, вече е факт.
Семинарът се проведе на 29, 30 ноември и 1 декември 2019 година в комплекс „РИУ Правец Ризорт”, град Правец. Потърсихме обратна връзка от участниците и резултатите убедително показаха, че комплексното представяне на темите, дискусиите и неформалното общуване по време на семинара са високо оценени. Всичко това допринесе за нашето общо израстване в добиването на нови знания и утвърди нови начини, за ефективно реализиране на мисията ни, като #ХораНаДействието.
В семинара взеха участие 180 ротарианци от 59 клуба. Най – представителни бяха: РК Велико Търново - 13 участника, РК Стара Загора – 9 участника, РК София Витоша и РК София Сердика – по 8 участника, РК Петрич, РК Смолян, РК София Триадица, РК София Некстум – по 5 участника. Десет клуба бяха представени с по 4 участника, осем клуба с по 3 участника, седемнадесет клуба  с  по  2  участникаи шестнадесет  клуба  с  по  1  участник.
В заключителната част на семинара бяха обявени и спечелилите финансиране като Дистриктен грант 11 клубни проекта на обща стойност от 70 100 щатски долара. От тях шест са с темата на месец Декември „Превенция и лечение на заболяванията“ :
„Превенция и качествено лечение на заболявания на дихателните пътища чрез осигуряването на модерно и ефективно медицинско оборудване за детско отделение на МБАЛ“, РК Берковица,
„Шанс за живот за недоносените бебета“, РК Казанлък,
„Профилактика на очното здраве сред деца в предучилищна възраст“,  РК Кърджали,
„Закупуване на паров стерилизатор за болницата в Поморие“, РК Поморие,
„Ехографски скрининг на заболяванията на щитовидната жлеза при младите хора“, РК София,
„Подобряване на здравето на деца с неврологични заболявания и осигуряване на равни възможности за социална интеграция чрез специализирано обучение по метода Монтесори“, РК София Сити.
Тази година стартираха още няколко стойностни клубни проекта с насоченост към ранна диагностика и превенция на редица заболявания при подрастващи и възрастни членове на нашите общности.
В много от клубовете върви активно проучване на незаетите квалификации, налични в общността, в която те служат, и това дава резултат! От началото на Ротарианската година споделяме Ротари с 46 нови члена!
Клубовете преглеждат устройствените си документи и тече активна пререгистрация на ЮЛ.
На 1 декември се проведе заседание на Изпълнителния комитет. Една от 4-те точки в дневния ред беше изслушване на Издателя на списание „Ротари на Балканите“.
Приятели, тази точка от дневния ред на заседанието на Изпълнителния комитет на Дистрикта (чийто състав е определен от чл. 3.2.3 от нашия правилник) бе включена, поради Вашия, оправдано естествен и сериозен интерес от цената, начина на списване, периодичността и начина на издаване и разпространение на това списание. Тези въпроси са ми задавани в повечето, посетени от мен досега, Ротари клубове. Темата остава отворена, защото искаме издаваното списание да отразява актуално и в пълнота живота на нашите клубове, да е инструмент за добрата ни комуникация вътре в дистрикта и да допринася за положителния ни публичен имидж като организация.
Зададохме въпроси и получихме отговори на някои от тях. Информацията ще бъде систематизирана и предоставена на клубовете след доуточняване.
Приятели, всеки от нас разполага с трибуна и публика. Когато тази трибуна е делегирана от определена организация, или придобита по стечение на договорни отношения с нея, то би следвало тази трибуна да се третира като източник на послания, които са в подкрепа на целите на организацията.
Днес, в ерата на дигиталната трансформация, информацията достига бързо до много хора. Едно непремерено, или злонамерено послание може да унищожи имидж, граден с години, да омаловажи усилията. Може вътре в самата организация да разруши приятелства, да създаде напрегнати отношения, особено, когато в пространството се хвърля част от истината.
Приятели, изграждането на позитивен публичен имидж на цялата ни Организация, на всеки Ротари клуб, на всеки Ротарианец, е най- съществената част от комуникацията с обществото.
Да бъдем позитивни!
Приятели, препоръчвам Ви до Коледните празници да проведете клубните асамблеи за избор на президент номини (2021-2022) и клубни офицери за 2020-2021. След избора на офицерите, нека клубните секретари отразят имената им на сайта на РИ и сайта на Дистрикта. Всички новоизбрани клубни офицери да плануват отсега участието си в ПЕТС на Дистрикта, който ще се проведе на 28 и 29.03.2020 г. в гр. Пловдив.
През този месец проверете изпълнението на поставените си годишни цели. Отчетете какво е постигнато за първото полугодие на Ротарианската година и какво Ви остава. Припомням, че това е и крайният срок за заплащане на авансовите вноски за второто полугодие към Ротари Интернешънъл и Дистрикт 2482.
До края на месеца е и срокът за преференциална регистрация за участие в Конвенцията на РИ, която ще се проведе от 06 до 10 юни в Хонолулу, Хавай, САЩ.
Скъпи ротариански приятели,
Позволете ми с наближаването на Светлите Коледни и Новогодишни празници, да Ви пожелая здраве, светлина и топлина в семейството, сила и мъдрост в бизнеса, и голямо удовлетворение от свършеното в полза на общността, в която безкористно работим.
Идва Коледа! Нека да помним, че сме хора на действието и спазвайки заветните ценности на Ротари, искаме да дарим и видим радост във всички детски очи по света! Ние вярваме, че за да запазим тази искрица, през изминалата година сме направили всичко, за да „Свържем света“, за да опазим мира и доброжелателството на планетата ни!
10.12.2019г.
Велико Търново
 

Ваш в    Ротари,
Митко Минев
Гуверньор 2019 – 2020 Дистрикт 2482–България