Ремонт в борда на пътната агенция
Дата: 17.06.2017
Автор: Банкеръ



 
Обещаните преди месец от министъра на регионалното развитие Николай Нанков структурни промени в Агенция "Пътна инфраструктура" така и не се състояха. За сметка на това през седмицата бяха направени персонални рокади. За членове на управителния съвет на ведомството са назначени инж. Веселин Давидов и инж. Светослав Глосов. Председател на борда остава Дончо Атанасов, който зае тази позиция през декември миналата година след оставката на Лазар Лазаров. По време на служебния кабинет се говореше, че Атанасов е уволнен заради инцидента с падналата лампа в тунела "Ечемишка" и мястото му ще заеме Пирин Пенчев, но се оказа, че той си е спестил освобождаването, излизайки в болнични. А след победата на ГЕРБ на парламентарните избори се завърна начело на пътната агенция, докато Пирин Пенчев бе освободен като член на борда.


От ръководството сега си тръгва и инж. Илиана Захариева, назначена през 2011-а с решение на тогавашния министър на регионалното развитие Лиляна Павлова. В бранша се говори, че по този начин от АПИ са "разчистени" близките до нея хора. Павлова бе "пренасочена" да отговаря за председателството на Европейския съюз, след като прокуратурата започна проверка по сигнал на  Европейската служба за борба с измамите с евросредства (ОЛАФ) и депутати от БСП. Става дума за платените през 2015-а 50 млн. лв. на компанията "Пътища Пловдив" за строителството на участъка от Оризово до Димитровград на магистрала "Марица". Парите са дадени за отводняване на отсечка от 4 км, въпреки че  пътната агенция е имала договор за изграждането на 30-километровото трасе Димитровград - Оризово с италианската фирма "Муратория Чементисти - Чи Ем Чи Ди Равена".


Колкото до "Пътища Пловдив", по онова време тя бе собственост на пловдивския бизнесмен и функционер на БСП Георги Гергов, който "изгоря" заради скандала ЦУМгейт.  Очаква се сред обвиняемите по случая да е и Лазар Лазаров, при все че до ден днешен няма официално съобщение от прокуратурата това да се е случило. Позицията на Лиляна Павлова по случая бе, че няма данни за нарушение по процедурата за изграждането на магистрала "Марица" и че поръчката е съвсем стандартна и на най-ниска цена.


Сега ще видим какво ще свършат новите попълнения на борда на АПИ. Според информационната система "Дакси" Светослав Глосов участва в управлението на една камара фирми, сред които "Глосов Груп" ООД, "Биад - С" ЕООД, "Глоса" ЕООД, "ТС България" ЕООД, "Болкан Кънстракшън" АД, "Болкан инвестмънт енд пропъртис" ЕООД, "Банкя Юръпиън резорт" ЕООД и т.н. В първите три компании той има участие и като собственик. Глосов досега беше почетен председател на Камарата на строителите, почетен консул е на Кралство Мароко в Пловдив, участва и в сдружение "Ротари клуб Банкя"


Веселин Давидов пък е строителен инженер от Техническия университет в Берлин със специализации в областта на пътното строителство и строителната икономика. Досега беше управител на Научноизследователския строителен институт - НИСИ. Преди това е в управата на несъществуващата вече Национална компания "Стратегически инфраструктурни проекти". Бе депутат в 41-ото Народно събрание, избран от квотата на ГЕРБ.


Светослав Глосов