ВИНАГИ ИМА НАЧИН ДА СЕ ИЗБЕГНЕ КОНФЛИКТ
Дата: 03.01.2009
Автор: Банкеръ

Мога да кажа, че съм повече от доволен от дейността на Ротари клубовете във вашата страна. Всъщност първият клуб в София е основан още през 1933 г., но преустановява дейността си заради политическата обстановка. През 1991-ва отново започва да се изгражда мрежата на Ротари в България и до този момент напредъкът й е наистина голям

Банкеръ
събота, 01. септември 2007 - 01:00


Г-н Уилкинсън, доволни ли сте от развитието на ротарианското движение в България през последните 15 години?
- Мога да кажа, че съм повече от доволен от дейността на Ротари клубовете във вашата страна. Всъщност първият клуб в София е основан още през 1933 г., но преустановява дейността си заради политическата обстановка. През 1991-ва отново започва да се изгражда мрежата на Ротари в България и до този момент напредъкът й е наистина голям.

Мислите ли, че обикновените граждани са запознати с дейността на организацията?
- Ние се съсредоточаваме предимно върху качественото изпълнение на задачите, които си поставяме, и едва тогава върху популяризирането на дейността си. Все пак, след като в света ротарианците наброяват 1.2 милиона души от 169 страни, имам основание да твърдя, че сме добре познати на широката общественост. Всяка година привличаме нови сподвижници, за да увеличим възможностите си да помагаме на хората, което е и основна ни цел.

Бихте ли посочили критериите за членство в Ротари клуб?
- Имаме изискване към членовете си да са професионалисти в областта, в която работят, и да са доказано добри бизнесмени. Освен това новите членове трябва да бъдат поканени да се присъединят към даден клуб от вече членуващи в него.

А случвало ли се е да изключвате ротарианци от организацията?
- Членовете принадлежат към клубове, а клубовете са част от Ротари Интернешънъл. Самата организация има право да вземе решение да изключи цял клуб, но самият клуб преценява дали да изключи отделен човек. За цялото си 102-годишно съществуване организацията има само два случая на елиминиране на клубове.

Каква е ротарианската визия за развитието на Югоизточна Европа?
- Неотдавна посетих страните от бивша Югославия и напредъкът, който забелязах там, е наистина значителен. Хората не се страхуват да се разхождат свободно по улиците. Преди не беше така, особено по време на войната в Косово. Мисля, че международни организации като ООН са помогнали много за развитието на този регион и могат да постигнат още повече. Функциониращата пазарна икономика и демократично ориентираната политика са само част от условията за развитието на всяка страна не само в Югоизточна Европа, но и навсякъде по света. Другите важни условия са взаимопомощта между хората и добрите отношения между представителите на различните групи. Ротари работи точно в посока на подобряване на междуличностните отношения.

Един от най-наболелите проблеми за мира на Балканите е този със статута на Косово. Как виждате вашата роля при посредничеството между основните страни в конфликта?
- В момента имаме три Ротари клуба в Косово, в които членуват християни и мюсюлмани и категорично мога да кажа, че те се разбират отлично. Това, което ние можем да направим, е да помогнем на хората да намерят общ език и да обсъждат проблемите си. Само по този начин те ще живеят в мир помежду си. Висшите държавници пък трябва да се стремят да стигат до консенсус по спорните въпроси. Необходимо е те да са склонни на компромиси и да не забравят, че винаги има начин да се избегне евентуален бъдещ конфликт. Като хуманитарна организация ние подготвяме посланици на мира в пет центъра. В Тайланд, където се намира един от тях, се подготвя, доколкото знам, и един българин.

Напоследък у нас се появиха някои признаци на етническо напрежение. Доколко важна е ролята на гражданското общество при справянето с такива ситуации?
- На първо място е необходимо да се установи коя точно е причината за конфликта. Ако има нужда от вода, тя трябва да му се осигури. Ако има нужда от работа - да се намери. Същото се отнася и за достъпа до медицински услуги и до учебни заведения. Когато на хората са осигурени необходимите условия за нормален живот, тогава и конфликтите намаляват значително.

Уилфрид Уилкинсън е президент на Ротари Интернешънъл за 2007-2008 година. По професия е експерт-счетоводител, а след пенсионирането си става директор на балетно училище в Канада. Ротарианец е от 1962-ра и като такъв е участвал в мисията за отстраняване на полиовируса (детски паралич) в Кения, Танзания, Индия и Пакистан и в т.нар. програма Здраве, глад, хуманност (Health, Hunger, Humanism) в Индия. Уилкинсън е отличен за дейността си от канадското правителство,а през 2001 г. е удостоен с медал и от папа Йоан-Павел Втори. Като президент на световната организация има право да избира цвят и мото на годината. Той е предпочел тъмния нюанс на цвета на спокойствието - зеленото, а посланието за тази година е: Ротари споделя.



Уилфрид Уилкинсън