Послание на ДГ Илиян Николов за м.юли 2020
Дата: 01.07.2020

Споделям радостта от настъпването на новата Ротарианска година 2020-21, в която влизаме по-мъдри, защото успяхме да преосмислим оптимизма си.




Скъпи Ротарианци,
Ротарактори и Интерактори в Дистрикт 2482 - България,
 
Споделям радостта от настъпването на новата Ротарианска година 2020-21, в която влизаме по-мъдри, защото успяхме да преосмислим оптимизма си. Защото усетихме колко по-силни ни прави солидарността. Защото показахме, че знаем колко важно е да бъдат добре балансирани мислите ни, действията ни, битието ни!
 
Сложната обстановка не е приключила. Отложихме Ротаракт Европейската среща (REM) в София от октомври за март. Зоналният ГЕТС & Институт в Атина ще се проведе в средата на ноември неприсъствено. Нашия първи семинар предвидихме за края на септември. За същото време отложих и моите първи официални посещения в Клубовете. Въпреки надеждата, подготвяме и онлайн вариант на тези събития.
 
Извън covid оцветените размисли, благодаря на моя клуб София-Сердика, на Номинационния комитет и на всички Вас за предложението, за номинирането и за подкрепата при поемане на отговорностите ми на Гуверньор на Дистрикта!
 
Пристъпвам с вълнение към първото от очакващите ме дванадесет месечни послания. Силно вярвам да съумея да не ги превърна във формален монолог – ще ме радва да почувствам положителна обратна връзка.
 
Вече ви запознах с Президентската тема, Президентската грамота, с личността на Президента Кнаак и с годишните приоритети на Дистрикта. Материалите остават достъпни на дистриктния уебсайт. Акцентите са поставени върху: развитие на членството и членовете; засилване на партньорството Ротари-Ротаракт и работата с Интеракт; оптимизиране на ротарианските проекти и работата с Фондация Ротари; усъвършенстване на обучението и старта на Ротари Академията; активизиране на международната дейност, включително младежкия обмен, RYLA и ролята на ICC; подкрепа за Регионалното списание „Ротари на Балканите“; усъвършенстване на дистриктния уебсайт и връзките му, вкл. с новия дигитален архив; старт на Ротарианска годишна награда; начало на съставяне на новата история на Ротари у нас ... Разчитам предначертаните цели да бъдат опознати и възприети и като персонални за всеки един от нас!
 
Днес избрах да поставя и темата за нашето голямо достойнство – еманацията на свободния дух – да бъдем доброволци! За да проследите значението на свободния дух, ви насърчавам да вникнете в контекста на времето, в което се ражда Ротари (САЩ, началото на XX век) и в което се разпространява в Европа (между двете световни войни с достойното включване на тогавашната България). За последвалото време нека помним кое доведе до забраната, а после и до възстановяването на Ротари. Днес отново избрахме доброволно да помагаме на другите, единствено срещу вътрешно удовлетворение и евентуално  морално признание. Това отличава съществено Ротари от бизнеса. И нека винаги да остане у нас мотивацията да доказваме, че и без механизми за принуда, както е в бизнеса, сме в състояние да се организираме също толкова ефективно за постигане на нашите ротариански цели!
 
Пожелавам на всички приятели - членове на клубове и дистриктни офицери, да бъдем здрави и заедно да надградим всичко положително, постигнато дотук в Ротари!
 
Защото  Ротари отваря възможности !         


арх. Илиян Николов
Дистрикт Гуверньор 2020-21