Конкурс ТРЕТИ МАРТ - ПОКЛОН И ПАМЕТ, Ротари клуб Попово
Дата: 19.01.2022

Конкурс ТРЕТИ МАРТ - ПОКЛОН И ПАМЕТ се организира и провежда всяка година по инициатива на Ротари клуб Попово

Обявиха конкурса за есе и рисунка на тема "Трети март - поклон и памет" в Попово. Проявата се организира и провежда всяка година по инициатива на Ротари клуб в града, който осигурява и наградния фонд, в партньорство с НЧ " Св. Св. Кирил и Методий - 1882" и с активното съдействие на Община Попово.
Конкурсът се състои от два самостоятелни раздела - за рисунка и за есе, обединени от общата тема: "Трети март - поклон и памет". Целта му е да провокира историческата памет на децата и да ги насърчи към обогатяване на знанията по история на България. Дава се възможност на участниците да използват разнообразни исторически и литературни извори и да пресъздадат в рисунка портрети на значими личности от българската история, дали живота си за Освобождението на България, паметници, както и велики битки за свобода, уточняват от културната институция.
Според регламента творбите на младите художници представят по избор портрети на герои, паметници на признателност, битки и сражения, свързани с националноосвободителните борби на българския народ в Руско-турската война. Идеята на рисунката трябва да носи в себе си послание за свобода. Всеки има право да участва с до 3 рисунки.
В литературната надпревара за есе могат да се включат ученици от 13 до 19 години, с едно произведение до две печатни страници. Критериите за оценка са: умение за създаване на цялостен, логически последователен текст, адекватен на поставения в заглавието проблем; адекватност на въведението по отношение на проблема; ясно изразена, цялостна и точна теза; достатъчност на аргументацията, липса на самоцелни или неуместни разсъждения; езикова култура, овладени основни правописни и пунктуационни норми.
Творбите ще се приемат до 23 февруари, а награждаването на отличените е на 2 март. Произведенията на участниците не подлежат на връщане, с тях се формира фонд на конкурса, уточняват организаторите.

/ЛМ/