Шуменските ротарианци отчетоха дарителския си проект „Нов блясък за старата зала“
Дата: 18.10.2012
Автор: Пламен ГЕОРГИЕВ, http://grada.bg

Шуменските ротарианци днес отчетоха първия етап от дарителския си проект Нов блясък за старата зала в общинския Младежки дом.

Преценихме, че танцувалната зала в Младежкия дом на нашия град има своето важно място в спомените на много хора в Шумен, а би трябвало тя да присъства в тях и за в бъдеще. След 45 години експлоатация се оказа, че тази зала има нужда от сериозен ремонт.
Така днес доц. д-р Юрий Проданов от „Ротари клуб Шумен“ описа накратко мотивите за реализацията на дарителския проект „Нов блясък за старата зала“. В него, освен членовете на „Ротари клуб Шумен“, се включват активно още дамите от „Иннер Уил“, както и младите ротарианци от „Ротаракт“ и „Интеракт“. Благотворителната им кампания получава широка обществена подкрепа също от община Шумен, фирми в региона, много граждани. Показателно е, че на първия етап от началото на инициативата са събрани общо 28 720.93 лева.
Пастпрезидентът на „Ротари клуб Шумен“ Николай Филипов направи баланс на средствата по приходи и разходи. Най-голямото дарителско перо представляват продадените куверти за благотворителната вечер – 7550 лева. Събраните дарения от членове на шуменския клуб на ротарианците са 6002.41 лева. Постъпленията от проведения благотворителен търг са 4460 лева. Полученото съфинансиране от община Шумен е за 3982.15 лева.
Даренията от граждани и организации са в размер на 2670 лева, като сред тях най-голям принос имат фирмите „Трънчев“ и „Мегле България“. От инициативите на общинския Младежки дом в Шумен, които са предимно благотворителни концерти, са събрани 2478 лева. От акцията на „Ротаракт клуб Шумен“ за отпадъчна хартия са дошли още 884.57 лева. От акцията на „Интеракт клуб Шумен“ за поставяне на касички в търговски обекти са отчетени 693.80 лева.
„Ние направихме подмяна на дограмата, т. е. освежихме лицето на танцувалната зала“, заяви доц. д-р Юрий Проданов. Според г-н Филипов, за тази цел са изразходвани 22 402.43 лева. Отделно за подмяна на осветлението са изхарчени 1284.54 лева, а за частична подмяна на огледала и освежаване други 698 лева. Част от средствата – 4335.96 лева, са изразходвани за благотворителна вечер и други организационни нужди.
„Много е трудно да се съберат средства в днешно време – заяви Живка Тонева, заместник-кмет по култура, просвета и образование в община Шумен. – Поклон и благодарност към всички, които се включиха в инициативата!“
Директорът на общинския Младежки дом Румена Андреева също изрази своята най-сърдечна благодарност. „Децата вече ще се събират в светло и красиво помещение – подчерта тя. – Тази зала се ползва от всички училища, когато имат нужда.“
Същевременно доц. д-р Юрий Проданов обяви началото на втория етап от дарителския проект на шуменските ротарианци. Той предвижда довършване на ремонтните дейности в танцувалната зала. „Най-вероятно този ремонт ще стане през лятото на следващата година или в навечерието на първия учебен ден през есента на 2013 г. – каза доц. д-р Юрий Проданов. – Нашата дарителската сметка продължава да е отворена.“

ротари , Щумен , Ротари клуб , Ротари клуб Шумен