3-ти Ноември. Ден на Ротари в ООН
Дата: 05.11.2012

Връзката на Ротари с ООН, подкрепата, която ротарианците оказаха за създаване на ООН е част от Позитивния имидж на нашата организация, факт разпознаваем еднозначно от всеки.




Мои скъпи приятели,

Пиша ви по един прекрасен повод - Трети Ноември, Денят на Ротари в Обединените нации.

Трудно намирам думи, да изразя вълнението си в този момент. Случва се да подминем дати и факти, белязали пътя ни през времето, отредили на нашата организация специалнo място. Едва ли има ротарианец, който представяйки нашата организация, да не изтъкне връзката ни с ООН, нашата роля помогнала Организацията на обединените нации да тръгне по своя път, нашия специален статут в нея.

Връзката на Ротари с ООН, подкрепата, която ротарианците оказаха за създаване на ООН е част от Позитивния имидж на нашата организация, факт разпознаваем еднозначно от всеки.

Случаен ли е фактът, че независимо от природните бедствия, които сполетяха САЩ на 03 Ноември 2012, Събота, от 8 до 16 часа в сградата на ООН в Манхатън се отбеляза Денят на Ротари? Бих казал едва ли! Ураганът, който смути една силна икономика и предизвика политически колебания, не предизвика и миг отклонение в програмата за честване. Ротарианци от цял свят бяха непрекъснато осведомявани и подканяни да не променят плановете си, защото тяхното присъствие е ценно.

Още през 1942, три години преди учредителната конференция на ОН, Ротарианци от 21 държави се срещнали на конференция в Лондон, за да обсъдят и разработят една нова визия за развитието на образованието науката и културата след Втората световна война. Обсъдили как Ротари може да помогне за да се разшири международния обмен. И както става сред приятели - споделили идеи, които реализирали и те се превърнали в някои от най-разпознаваемите програми на Ротари – Посланически стипендии, Групов Образователен Обмен, Ротариански Центрове за мир, превенция и решаване на конфликти.

Засято било и семето, от което израсна UNESCO – Организация на ОН за образование, наука и култура, създадена четири години по-късно, през 1946.

През 1945, в Сан Франциско, 49 ротарианци станали част от екипа изготвил проекто-хартата на Обединените нации. Икономическите, хуманитарни и социални аспекти са дело на нашите приятели от онова време. От тогава и до днес Ротари и Обединените нации не са преставали да бъдат партньори, споделящи и работещи за глобални хуманитарни цели.

Едва ли е случаен фактът, че Първият Президент на Генералната Асамблея - Карлос Ромуло - е бил Ротарианец, служил като Вицепрезидент на РИ.

Думите на Пол Харис: "Ротари е интегрираща сила в свят, в който силата на разпадането е твърде разпространена; Ротари е микрокосмоса на мирен свят, модел който би било добре, нациите да следват." звучат като философия и пожелание, но са се превърнали и в пророчество. От онези пророчества, които са толкова глобални, че светът по естествен път ги сбъдва.

Днес, РИ има най-високия статут, който неправителствена организация може да придобие в ООН. Ротари Интърнешънъл, със своята позитивна репутация и огромна мрежа от клубове, с професионализма и отдадеността на своите членове, има ресурс и опит ефективно да помогне действията на ООН.

В целия свят, Ротари Клубовете изпълняват проекти за служба, в партньорство с ООН. Само няколко примера: UNAIDS- за повишаване осведомеността и превенцията на ХИВ/СПИН; UNCHS – за подобряване на условията на живот, чрез подслон и канализация в развиващия се свят.

Разбира се, най-забележителния пример за това, какво можем да постигнем, когато работим заедно, е успешното партньорство по елиминирането на полиомиелита по света. РИ и UNICEF, заедно с Световната Здравна Организация и други организации, имунизира над милиард деца, срещу тази ужасяваща болест.

Гордеем се с всичко, което сме постигнали чрез PolioPlus, но е факт, че все още не сме приключили работата. Не е случайно, че се шири в най-бедните части на света – страни с високи нива на бедността, неграмотност и глад. Ние се опитваме да имунизираме деца на места, които са разкъсвани от въоръжени конфликти, места, на които крехките правителства не могат да помагат за здравната инфраструктура, която на практика едва съществува. И въпреки многобройните ни успехи и достигането на впечатляващите 99 процента, крайният един процент продължава да ни се изплъзва. Проблемите, които стоят пред нас, по пътя ни към елиминирането на болестта, са същите, като тези, които стоят на пътя ни към мира.


Приятели мои,

На някоя от следващите свои седмични срещи отделете няколко минути, за да си припомните тези факти. Нека те мотивират както опитните ротарианци, така и нашите нови членове и млади приятели, да носят с гордост значката на Ротари.


Ваш в Ротари,

Атанас Атанасов
РК Шумен

Дистрикт гуверньор
Д2482 България




ротари , ООН