Дистрикт-гуверньорите на ротарианските области 2482 и 2441 с инициатива за Конференция на мира на Балканите
Дата: 02.12.2012

В Силистра се проведе делова среща на дистрикт-гуверньорите д-р Атанас Атанасов и Раду Попеску, съответно тазгодишни ръководители на ротарианските области България 2482 и Румъния-Молдова 2441. Тя бе инициирана от Ротари клуб – Силистра с президент 2012-2013 Евгени Георгиев. В срещата участваха и представители на клуба побратим от Кълъраш. Заедно с асистинт-дистрикт гуверньорите на двете страни от съответните зони.

За „Зона 13” в България това е Ирена Бонева от Ротари клуб – Тутракан.
„Дойдох във Вашата страна, за да ви поканя в моята страна”, заяви на срещата г-н Попеску, който е ротарианец от Букурещ. Повод за неговата спонтанна декларация покана бе идеята на двамата гуверньори да проведат първа по рода си Ротарианска конференция на мира с клубовете от страните по поречието на река Дунав, предимно от страните на Балканския полуостров. Ще бъде създадена организация тя да се състои на 17 май 2013 г. в Крайова, важен икономически и учебен център, и един от най-големите градове в Република Румъния. Там ще бъдат обсъдени съществуващите партньорства, както и ще бъдат положени основи на нови взаимодействия, вкл. и на базата на опита на работата в няколко пилотни дистрикта в Европа от общо 100 в системата на Ротари Интернешинъл.
„Нашият дистрикт вече е квалифициран по отношение на работата на Фондация „Ротари” във връзка с новата система, влизаща в действие от следващата ротарианска година”, обяви на румънския си колега д-р Атанасов. В северната ни съседка този процес тепърва предстои. Стана ясно също, че у нас сме готови и с превода на всички материали по темата, които са на разположение на клубовете благодарение на сайта на дистриктната област. Отчита се, че така ръководството й достига много бързо и близо до клубовете, като им улеснява работата. Румънците споделиха своя опит, а именно, че са създали Комитет за консултации към дискрикта, който прави анализ на проектите на клубовете и съдейства при подготовката им.
Двамата дистрикт-гуверньори са убедени, че различните зони на ротарианските дистрикти трябва да работят заедно по различни проекти. Те се договориха за съвместна дейност в няколко посоки: по линия за общи проекти в рамките на ротарианските общности, както и по програмите за трансгранично сътрудничество на ЕС, част от които е и т.нар Дунавска стратегия. Третата линия е увеличаване на възможностите за обмен на представители на Ротаракт и Интеракт. В Румъния има два международни лагера за общуване между млади хора, като предстои създаването и на още един.
При посещението си в Силистра д-р Атанас Атанасов проведе годишната си дистриктна среща с членовете на Ротари клуб и на Интеракт клуб. Той обсъди възможностите за взаимодействие с тях  и от страна на община Силистра и на област Силистра в лицето на кмета д-р Юлиян Найденов и на губернатора Николай Димов, с които също се срещна поотделно в знак на уважение към местните и държавните власти.

Силистра , Ротари клуб Силистра , ротари , Атанас Атанасов , Раду Попеску , ротарианските области , България 2482 , Румъния-Молдова 2441 , Евгени Георгиев

Последните 10 новини

» РК Златоград - Неделино 112 год. Независима България
» Първи трепети и любопитство на първокласниците в Община Момчилград бяха сподели лично с Дистрикт Гуверньорът на Дистрикт 2482 арх. Илиян Николов
» Ротари клуб Кърджали се отваря за можещите, младите признати за равноправни партньори
» МИГ Харманли - сред отличниците през предходния програмен период
» Българска агенция спечели световни награди за SEO
» Ротари клуб - Габрово дари на училищата в Габрово, Трявна и Плачковци инфрачервени термометри
» По традиционно РК Нова Загора откри учебната година с подаръци за първокласниците.
» Изявени ученици получиха награди от Ротари клуб Велико Търново
» Послание на ДГ Илиян Николов за септември 2020
» Ротари клуб Нова Загора приключи успешно поредния си проект в сферата на образованието - "Нека свържем света на науката със забавното"