Началото на Края на Полиомиелита
Дата: 21.01.2013

2012 година вече приключи...и каква година беше само, за всички ни. Усилията на ПолиоПлюс в Индия помогнаха да премахването на страната от списъка със страни с наличие на полиомиелит. Ние успяхме да осигурим две години без нито един нов случай на паралич. Това е един крайъгълен камък, който постигнахме и, който е също цел занапред. Остава ни още една година от трилогията- три години без полиомиелит

The Beginning of End of Polio
Подател: Ashok Mahajan (ashokmahajan883@gmail.com)     Добави в контакти

Дата: Петък, 2013, Януари 18 10:04:43 EET
Получател: Ashok Mahajan (ashokmahajan883@gmail.com), Ashok Mahajan (ashokmahajan2012@gmail.com), Ashok Mahajan (ashokmahajan717@yahoo.com)



2012 година вече приключи...и каква година беше само, за всички ни. Усилията на ПолиоПлюс в Индия помогнаха да премахването на страната от списъка със страни с наличие на полиомиелит. Ние успяхме да осигурим две години без нито един нов случай на паралич. Това е един крайъгълен камък, който постигнахме и, който е също цел занапред.  Остава ни още една година от трилогията- три години без полиомиелит.
Нека влезем в новата година, с нови стремежи да постигнем сертификацията за премахването на паралича през 2014. докато сме все още в значително силна позиция, нека не си мислим, че задачата за премахването на болестта е завършена и ние сме вече освободени от нея. Не можем да си позволим да сме толкова наивни и неинформирани относно нашата кампания. Ако страни като Китай наблюдават съживяване на полиомиелита (макар и чрез внасяне на вируса) след декади на свобода, то ние сме не по-малко уязвими от директния внос на заболяването от съседните страни като Пакистан, където още се борят с паралича.
Всеки един от нас трябва да разбере, че това е само началото от „края на полиомиелита”, работата занапред е точно толкова важна и значима за целта за освобождаване на Индия, а и на целия свят от това заболяване. По-важната сред тези задачи е да заздравим постигнатото до момента – поддържайки нулевия статус до момента на сертификация през 2014 и после да продължим да градим на база тези постижения, за да гарантираме, че децата никога повече няма да са застрашени. През предстоящите национални Имунизационни Дни ( 20 Януари и  24 Февруари 2013) ние отново трябва да се обединим, за да предпазим всяко дете като достигнем до него с полио ваксината и като се уверим, че не е пропуснато нито едно дете на възраст от 5 години или по-малко.
Друг аспект на задачата за „елиминиране на полиомиелита” е да подобрим покритието на рутинните имунизации в страната. Както винаги се акцентира – рутинната имунизация е една от най.-важните стълбици от постигането и поддържането на нулевия полио статус. Рутинните имунизации не само предпазват дадено дете от полиомиелит. , но също така предпазват и от други заболявания като морбили и dpt. Партньорите в инициативата за Глобално премахване на полиомиелита заедно с правителството в Индия очаква, че Ротари ще използва разширяващата се мрежа от Ротарианци, за да подкрепи разпространяването на рутинните имунизации в страната.
Ние уверихме партньорите си и Правителството на Индия, Нигерия, Афганистан и Пакистан, че ще имат подкрепата на Ротари и планират да допълнят структурата на рутинните имунизации, чрез нашето защитничество и усилия за социална мобилизация. Всеки от вас трябва да помогне за развитието на тези цели на Ротари.
С това стечение на обстоятелствата, ние скърбим за полио работниците, които бяха убити в Пакистан, от бандитски групи. Сигурен съм, че Ротарианците в Пакистан, заедно с правителството  ще могат да продължат програмата по имунизация там, много бързо. Когато се повдигне обществен протест срещу агенциите, които разстройват добросъществуванието на общностите, тогава има надежда, че те ще се вслушат , понеже това засяга и техните собствени деца, които също са застрашени от вируса на полиомиелита.
Ротарианците бяха великодушни в приносите си за РФ и ПолиоПлюс. Всъщност  мисълта за нашия матчинг  Гранта за предизвикателството на Гейтс е все още прясна, оа това финансиране подкрепя бъдещите дейности по елиминиране на болестта в Индия, Афганистан, Нигерия и Пакистан. Ако усилията по тази задача, вървят без пречки или връщане назад през предстоящите дни, ние трябва да направим щедри приноси за РФ различни начини за набиране на средства на Дистриктно , Регионално и щатско ниво.
През идващите дни, Дистриктите и Клубовете трябва да са в синхрон с усилията ни по „елиминиране на полиомиелита”. Подкрепящи Ротарианците, в тази задача,  са Националните Комитети Членове. Те са ветерани, работещи  за Ротарианския Национален ПолиоПлюс Комитет на Индия и техния значителен опит, натрупан през годините може да бъде използван за постигане на целите на „End Polio”. Помолете Инър Уийл, Ротаракторите и Интеракторите за помощ и подкрепа.
Двугодишния крайъгълен камък  е постигнат, но по-голямата ни цел за освобождаване на Индия от полиомиелита, може да бъде постигната само ако не се отдадем на момента и продължим да правим най-доброто , докато не стане невъзможно за вируса да се възроди отново!