Екип за професионално обучение споделя опита си с факултетът на университет Aga Khan в Кения
Дата: 18.02.2013

Членовете на екипа за професионално обучение (VTT) от Калифорния, САЩ, споделиха опита си в медицинско обучение , миналата година, във факултетът на Aga Khan University за Програма за разширено обучение на мед. Сестри в Найроби, Кения. Екипа за обучение беше финансиран от Пакетен грант на РФ, който беше предвижен със съдействието на стратегическия партньор. Последващо проучване на медицинския факултетът на AKU беше планирано през изминалия месец, за да се оцени влиянието от предоставената помощ от екипа за професионално обучение.

Членовете на екипа за професионално обучение (VTT) от Калифорния, САЩ, споделиха опита си в медицинско обучение , миналата година, във факултетът на Aga Khan University за Програма за разширено обучение на мед. Сестри в Найроби, Кения. Екипа за обучение беше финансиран от Пакетен грант на РФ, който беше предвижен със съдействието на стратегическия партньор. Последващо проучване на медицинския факултетът на AKU беше планирано през изминалия месец, за да се оцени влиянието от предоставената помощ от екипа за професионално обучение. Read more. Членовете на екипа за професионално обучение (VTT) от Калифорния, САЩ, споделиха опита си в медицинско обучение , миналата година, във факултетът на Aga Khan University. Финансиран от Пакетен грант на РФ със  съдействието на стратегически партньор, екипът за обучение посети кампуса  в Найроби, Кения,  през 1-20 Юни. 
Програмата на AKU предоставя обучени практикуващи мед. Сестри  с възможности да се обучават , докато работят на пълен работен ден. Чрез формирането на кадри от високо специализирани  здравни професионалисти  и развиването на ефективно медицинско лидерство, програмата цели да подобри здравето на общността като цяло. 
Преди да започне обучението, екипът за професионално обучение, съставен от здравни преподаватели от Дистрикт 5340 прекара четири дни във медицинския факултет на AKU, посещавайки клиники и обсъждайки образователните нужди и цели на факултетът. 
Двуседмичното обучение се фокусира върху интерактивните практики за обучение, които подтикват учениците към учене. Членовете на екипа използваха широк обхват от обучителни техники, включително симулации на реални медицински проблеми, казуси, учебни игри като  Jeopardy, разказване на истории, журнали и мнение на обучаващите се, чрез едноминутно попълване на определени листи/документи. Екипът също така проведе двудневна работна среща за медицински преподаватели от други институции. 
Лидерът на екипа - Jeanne Kearley, член на РК на Chula Vista Sunrise, вярва, че Ротарианците могат да постигнат реални промени м медицинското обучение , като  от своя страна да подобри качеството на здравните грижи, като работят с AKU чрез проекти по Пакетни грантове.  
“AKU има репутацията за качество в приносите за по-висока образованост и здравна грижа в развиващите се страни,” каза Kearley. “Той е високо уважаван сред преподавателите, както в Източна Африка така и в САЩ. Може да бъде постигнат голям напредък, не само в здравните грижи, но и в други зони, благодарение на подкрепата на AKU.”  
РФ започна стратегическо партньорство с Aga Khan University през 2011, създавайки нови възможности за Ротарианците, да служат в зоната на Фокус за Майчино и детско здраве. Пакетните грантове , които финансират проекти с AKU  и други стратегически партньори на РИ, са достъпни за Дистриктите, които са се квалифицирали под новия грантов модел на РФ – Визия за Бъдещето.  
“Мисля ,че концепцията на Екипите за професионално обучение, комбинирани със стратегически партньор, предоставят възможно най-висококачествените резултати " в помощта за подобряване на майчиното и детско здраве, каза Kearley. 
Екипът за професионално обучение, факултетът на  AKU и спонсорирани от Ротари, медицински студенти в AKU , също се присъединиха към РК на Найроби-Utumishi, Кения, за работата по проект за служба в Lunga Lunga, общност от 20,000 жители, които живеят в бараки, без чиста вода, канализация или електричество. Екипът за професионално обучение предостави 200 показатели за пречистване на вода ,направени от Ротарактори в Университета на Калифорния, Сан Диего. Kearley демонстрира употребата на приспособлението пред голяма група от жители на Lunga Lunga, включително и пред здравен работник и членове на  местните Rotary Community Corps, докато член на РК Nairobi-Utumishi превеждаше инструкциите на Суахили. 
“разпространяването на осведоменост относно опасностите от пиенето на замърсена вод9а и предоставянето на просто устройство , което да посочва кога водата е чиста, ще помогне за намаляването на заболяванията предизвикани от замърсена вода и ще повиши оцеляването—едно голямо възнаграждение за една малка инвестиция,” каза Kearley. “Три Ротари Клуба в Сан Диего са обединиха, за да предоставят устройството на хората от бедните селища на Найроби.”
 

Онлайн формуляри за грантове са вече достъпни
Ротарианците вече могат да кандидатстват онлайн - online за Дистриктни, Глобални и Пакетни грантове за 2013-14 , от РФ. Екипът на Ротари ще прегледа кандидатурите на 1 Април.  

 
Обучение на Визия за Бъдещето на Международната Асамблея
ДГЕ и Дистриктните Председатели на РФ получиха обучение относно новия грантов модел на Международната Асамблея през Януари. Материалите за обучение са достъпни онлайн на learn.rotary.org.  

 
Краен срок за формулярите за Мачинг и Дистриктни грантове
Ротарианците от непилотни Дистрикти могат да продължат да подават искания/каниддатури за Мачинг и Дистриктни Опростени Грантове до 31 Март. След тази дата, тези грантове вече няма да са достъпни.  

 
Дистриктни грантове 2013-14
Дистрикт 9140 (Нигерия) подаде първото искане за грант за 2013-14 , използвайки новата онлайн система. Дистриктите трябва , до 15 Май 2014 , да подадат своите искания за грантове за 2013-14.  

 
Онлайн пилотна система за преход
В подготовката за глобалния старт на Визия за Бъдещето и прехода  към новата онлайн система за управление на грантове, пилотните Дистрикти трябва да спазват следните времеви рамки:
  • До 31 Март, предложенията за Глобални и Пакетни грантове ще бъдат изпратени чрез  настоящата онлайн пилотна система и ще бъдат придвижени  чрез нея, не по-късно от 30 Юни.
  • След 31 Март, кандидатурите за Глобални и Пакетни грантове ще бъдат подавани чрез новата онлайн система за управление на грантове.
  • До 15 Май, 2012-13 Дистриктните кандидатури за грантове ще бъдат подавани  чрез настоящата система.
  • До 1 Юли, отчитането по всички отворени Дистриктни, Глобални и Пакетни грантове от пилотните Дистрикти, ще се приведе към новата онлайн система.
 

 
Достъпни пакетни Грантове 2012-13
Пакетните Грантове със следните стратегически партньори са достъпни и ще бъдат раздадени на пилотните Дистрикти, на база първа кандидатури – първо отпускане на грант:
  • Aga Khan University — vocational training teamsекипи за професионално обучение в майчиното и детско здраве
  • Mercy Ships — vocational training teamsекипи за професионално обучение в превенцията и лечението на заболяванията
  • Oikocredit — humanitarian projectsекипи за професионално обучение в икономическото и обществено развитие
Допълнителни възможности за Пакетни грантове ще са достъпни  за всички Ротари Клубове  през 2013-14.
 

Клубна квалификация
Дистриктите управляват процеса по Клубна квалификация, използвайки ресурсите на РФ, включително материалите от семинара за управление на грантове. Клубовете трябва да бъдат квалифицирани всяка година, за да кандидатстват за Глобални или Пакетни грантове. Въпреки това, Дистриктите решават дали Клубовете трябва да се квалифицират за получаването на Дистриктни грантове.
За да е квалифициран даден Клуб, той трябва да:
  • Изпрати поне един член на Семинара за управление на грантове
  • Даде съгласие с Меморандум за разбирателство за Клубна квалификация  и да го върне до Дистрикта. За 2013-14,Клбубните Президенти 2013-14  и Президенти –елект се подписват от името на Клуба.
Дистриктите могат да добавят допълнителни изисквания към Клубната квалификация, които обаче трябва да са смислени, постижими и честни за всички Клубове. Допълнителните изисквания трябва да са включени и в допълнение към меморандума за разбирателство.
Научете повече от Факти за Клубната квалификация за грантове на Фондацията -  Club Qualification for Rotary Foundation Grants FAQs.
 

 
 
Ресурси
Нов уеб сайт за Ротари грантове
Научете повече за новия грантов модел, изпълнете процеса за квалификация и кандидатствайте за грантове на Rotary Grants.
Времеви рамки на прехода
непилотните Дистрикти и Клубове са насърчени да прегледат Подготовка на Дистриктите ви за Грантовете на РФ през 2013-14 - Preparing Your District for Rotary Foundation Grants in 2013-14 и Подготовка на Клубовете ви за грантовете на Фондацията през 2013-14 -Preparing Your Club for Rotary Foundation Grants in 2013-14.