2012-13 District Youth Exchange Chairs and Multidistrict Officers
Дата: 18.02.2013

Уважаеми Ротарианци:
 
Ако Дистриктът Ви е вече активен в Обмена на Новите Поколения чрез Ротариански младежки обмени или го обмисля, моля да прочетете настоящите промени във възможностите за обмени, предлагани на младежите, които са осъществени от Борда на Директорите на РИ. Моля Ви да споделите тази информация с бъдещите Председатели на Комитети по Младежки Обмен и Нови Поколения в Дистрикта Ви, ако е необходимо.


Обмените на новите Поколения - New Generations Exchange са създадени през 1997 под формата на краткосрочни Ротариански Младежки Обмени за младежи на възраст от 18 до 25 годишна възраст. През 2010-11 Ротарианска година, повече от 8,500 младежи са взели участие в Ротариански Младежки Обмени. Само 235 от целия свят са участвали  в Обмени на Новите Поколения. След консулт с Комитета на РИ по Младежки Обмени и с регионалните лидери относно това ниво на участие, имайки предвид голямата инвестиция  за развитие на всеки един обмен и вече тежките административни отговорности, поемани от Дистриктните Комитети по Младежки Обмени, Борда на РИ одобри план за преход на тези обмени към нов модел на служба, започващ от 1 Юли 2013. Тези обмени:
  
·         ще се наричат Обмени за служба на Новите Поколения (обект на изясняване на търговска марка).
·          и ще са под контрола на Дистриктните Комитети за служба на Новите Поколения; тези обмени вече няма да се администрират от Дистриктните Комитети за Младежки обмени и Дистриктите няма да са обект за изпълнение на изискванията за сертификация на Новите Поколения за дейностите, свързани с Обмени за служба на новите поколения.
·         ще са отворени за хора на възраст от 21 до 30; никой на възраст под 21 години, не може да участва.
·         трябва да включват силен хуманитарен компонент или такъв за професионална служба, като участие в проект за служба, стаж или професионално обучение.
·         са гъвкави и могат да бъдат организирани за отделни лица или за групи, да са реципрочни или еднопосочни и да продължават най-много шест месеца.
·         трябва да са местно финансирани; като Ротарианския Младежки Обмен, не е достъпен механизъм за финансиране чрез РИ или РФ.
 
За да сме сигурни ,че младежите не са премахнати от възможностите за обмени, като например възрастова дупка в обмените, тези над 19 годишна възраст могат да участват в краткосрочни или дългосрочни дейности по Ротариански Младежки Обмени с взаимното съгласие на двата Дистрикта- партньори и в съответствие със сертификационните изисквания на РИ и местните закони. Допълнително, за внедряването на вече планираните Обмени на новите Поколения, е ясно ,че тези обмени, финансирани под програмата за Ротариански Младежки Обмени, може да продължат до 30 Юни 2014.
 
Тази нова дейност дава на Дистриктите, свобода за развиване на гъвкави обмени, които покриват нуждите на младежите, докато се промотира международното разбирателство, отдадеността към службата и разбирането на Ротари ,при преместването на младите хора от университетите им към първите години на професионалният им живот. Чрез предоставянето на привлекателни възможности за младите хора, тези обмени могат да подкрепят Дистриктните усилия за привличане на членове и за ангажират бивши Интерактори, Ротарактори, участници в  RYLA и студенти от Младежки Обмени в нови Ротариански възможности.
 
Напътствия и ресурси ще бъдат предоставени на Председателите на Дистриктните Комитети по Служба на новите поколения за 2013-14 , през следващите месеци. Междувременно, откъси от важни промени в политиките могат да бъдат намерени тук - here.
Нямаме търпение да работим с Дистрикта Ви, когато решите как тази вълнуваща възможност за нови обмени може да подобри  Дистриктната служба за Новите Поколения. Моля, свържете се с programs@rotary.org ако имате някакви въпроси или притеснения.  
 
Топли поздрави,

Adam Doty, Manager, New Generations Programs

Kate Hoeppel, Senior Supervisor, Youth Exchange
 
Angela Forfia, Supervisor, New Generations Programs