Поредица от лекции пред учениците на Айтос
Дата: 28.03.2013

Лекции по темите" борбата с наркотиците" и професионалното ориентиране на младите хора"бяха организирани от Ротари клуб Айтос.

РОТАРИ КЛУБ – АЙТОС:
„МЛАДЕЖИТЕ ТРЯБВА ДА ЗНАЯТ ЦЯЛАТА ИСТИНА ЗА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ЖЕЛАНИЕТО „ДА ПРОБВАШ”
През 2013 година Ротари клуб Айтос продължава работата си по проект „Превенция на наркоманиите”. В рамките на проекта, клубът покани инспектора по превенцията към Областна дирекция на МВР в Бургас и говорител на полицията Цветелина Рандева, която срещна айтоските младежи с двама бивши наркозависими. Откровените им признания за пропуснати житейски радости и успехи, за физическите и психически проблеми като резултат от зависимостта, развълнуваха младата публика на две поредни срещи с учениците от средните общообразователни училища в Айтос – СОУ „Христо Ботев” и СОУ „Никола Вапцаров”.
Трева, Мери Джейн, Синсемила, Ганджа – както и да я наречеш, това е все марихуана, с която започват невинните опити от любопитство или подражание.До зависимостта от дрогата има само крачка, която младият човек лесно може да направи, ако не е достатъчно информиран за последствията. „Такава е и идеята на Ротари клуб – Айтос – искаме да дадем възможност на айтоските ученици да научат цялата истина за резултатите от желанието „да пробваш””, каза за „НП”, президентът Иван Иванов..
Двете срещи, организирани от Ротари клуб и посветена на превенцията и борбата срещу разпространението и употребата на наркотични вещества от подрастващите, бяха по-скоро приятелски разговор, без въпроси „табу” и без деликатни увъртания по темата. „На всеки, който се опита да пробва, му лепваме името наркоман и отношението към него е все едно, че виждаме хлебарката в ъгъла. С една дума – ако я няма още по-хубаво. Айтос е относително малък град, но истината е, че наркотиците и при вас намират много хора, които ги ползват, притежават или продават. Полицейските служители могат да го потвърдят. Имайте пред вид, че е много лесно да се раздават етикети. Но е много трудно да докажеш на хората, че това е било проба-грешка. В малкия град това е един огромен проблем. Питате се, ако действително имате проблем – кой да ви помогне?”, каза в залата, Цветелина Рандева и се опита да отговори на този и десетки още въпроси, които младежите си задават. Част от отговорите, учениците получиха от „препатилите” Дилян и Николай, преминали през ада на наркотиците. Интересни бяха и десетките въпроси от младата публика: дали двамата бивши искат да опитат отново, имат ли наркотиците странични ефекти, боли ли да употребяваш дрога, какво е чувството и т.н.
Познавате ли ученици от вашето училище, които използват наркотични вещества?, попитахме две момичета от първия ред. „Да, не лично, но знам, че има такива”, беше отговорът на едното. „Чували сме имената им и сме ги срещали по улицата.”, каза втората девойка. На въпроса, защо го правят, двете момичета бяха единодушни - да се изфукат!
НП


РОТАРИ КЛУБ - АЙТОС
Проведе днес, и две лекции, специално за айтоските ученици от трите средни училища на тема-професионалното ориентиране на младежите. Началото на срещите бяха от 12,00 и13,00 часа в салона на НЧ „Васил Левски 1869”.