РК Несебър взе участие в международна конференция - „UNESCO – исторически градове, наследство на мира” в Урбино Италия
Дата: 21.04.2013

Преди малко повече от четиридесет години, през ноември 1972 г., в Париж, беше приета Конвенцията за опазване на световното културно и природно наследство,като към днешна дата е подписана от 175 държави-членки на ЮНЕСКО. Това е историческа стъпка за опазването на тези шедьоври, построени от човека и природата, отразяващи мозайка от многообразие и идентичност. Те са неповторими паметници, пейзажи, традиции и ценности, които се отнасят до цялата планета. Съществени елементи на естеството на мъдрост и човешки опит е, че настоящото поколение, са длъжни да предадат в непокътнат вид на бъдещите поколения това историческо наследство. Това е важна отговорност, която всички трябва да изпълняваме.

През изминалия месец представители на РК Несебър взеха участие в международен конгрес в Италия. Конгресът бе иницииран от РК Урбино с участници Юнеско от една страна и Ротари клубове от градове под егидата на Юнеско. Целта на този конгрес бе да се изложат проблемите, пред които са изправени тези градове, проблеми, които са породени от налаганите рестрикции на Юнеско за съхранение на културното историческо наследство. Ние като такъв град също сме изправени пред редица проблеми, породени от мерките и забраните на Юнеско. Един от най-сериозните е конфликта с туристическия сектор и по-конкретно желанието на туризма постоянно да се предлагат нововъведения и промени за обслужване и задоволство на туристите. Тези наши проблеми постоянно се увеличават и миналата година се стигна до протести от страна на местното население към ограниченията, които Юнеско налага. Така участието в тази конференция ни бе наложително.
Конференцията се проведе в голямата зала на Palazzo Battiferri в старинния град Урбино. Участниците бяха от Торун (Полша), Несебър (България), Истанбул (Турция), Валета (Малта), Телч (Чехия ) и много италиански градове Неапол, Рим, Флоренция, Сиена, Мантуа, Сабионера, Пиенца, Сан Джиминяно, Верона, Венеция, Виченца, Ферара и др.
В делегацията ни взеха участие петима членове на нашия клуб,с което бяхме най-многобройния участник там. Изложението за нашия град беше представено в две части. Първата бе мултимедийна презентация на нашия град. Клипа е дело на нашия приятел Тошко Чанев и можете да го видите на страницата на клуба в Интернет - http://rotary-nessebar.org/. Втората част бе експозе на спонсорирания от нашия клуб докторант Никола Наумов, който следва своето обучение в Англия.
След нашето представяне, много от гостите споделиха, че и техните проблеми имат сходен характер. Така, се оформи вероятна тема за следващата конференция – как да се запазят живи за местното население градовете с културно историческо наследство. Конференцията ще се проведе през 2015г. в някой от градовете с този проблем.

Емил Атанасов
РК Несебър, Секретар 2011-2013

Материали: http://rotary-nessebar.org/ – Тодор Чанев