Дъжд и велоемоции на детския празник в Айтос
Дата: 01.06.2013

Ротари клуб Айтос за втора поредна година подари на малчуганите колоездачен празник .

Дъжд и велоемоции на детския празник в Айтос
Ротари клуб Айтос за втора поредна година подари на малчуганите колоездачен празник
В последния ден на м. май, и в 107-та година от създаването на колоездачното движение в Айтос, Ротари клуб организира велонадпревара за момчета и момичета от ІІІ-ти до VІІІ клас. Състезанието бе организирано по повод 1 юни – Деня на детето и се проведе за втора поредна година, след като през 2012-та Ротари слуб Айтос възстанови една прекъсната в годините традиция.
Огромни пакети с лакомства, грамоти, медали и ваучери за велоаксесоари бяха наградите, осигурени за най-добрите. Предпразнично с подаръци бяха изненадани не само победителите, но и всички участници в състезанието. Призьорите получиха своите награди на почетната стълбичка и бяха поздравени от кмета Васил Едрев, президента на Ротари клуб – Айтос Иван Иванов и членовете на Клуба.
Силният дъжд, който се изсипа над Айтос още на старта на състезанието не уплаши нито децата от трите айтоски училища, нито организаторите. Състезателите бяха разпределени в пет групи, всяка от които излъчи своите победители. При най-малките момчета /ІІІ-ІV клас/ велопървенец стана Димитър Димчев Киряков от СОУ „Христо Ботев”. Втори резултат в надпреварата постигна Борис Асенов Илиев от ОУ „Атанас Манчев”, трети се класира Филип Петров Кънчев от СОУ „Христо Ботев”.
При момчетата от V-VІ клас пръв на финала пред сградата на Община Айтос пристигна Слави Иванов Стефанов от ОУ „Атанас Манчев”, следван от Шериф Хасан Хюсеин. На трето място се класира Денислав Миленов Минчев.
Фаворит в групата на големите момчета /VІІ-VІІІ клас/ стана Слави Илиев Славов от ОУ „Атанас Манчев”, сребърният и бронзовият медал бяха за СОУ „Христо Ботев”. Заслужиха ги Росен Венелинов Вълчев и Николай Станимиров Атанасов.
Много оспорвано беше състезанието в групите на момичетата. При дамите от ІV-V клас, най-добре се представиха участниците от СОУ „Никола Вапцаров”. Първо място за Гергана Пенкова Костова, следвана от Симона Пламенова Николова. Третото място остана за Ани Николаева Атанасова от ОУ „Атанас Манчев”.
Пълна беше победата на СОУ „Христо Ботев” в надпреварата при момичетата от VІ-VІІ клас. При награждаването, най-високо се изкачи Илияна Станимирова Илиева, следвана от съотборничките си Айлин Али Мехмед и Милена Станкова Райкова.
Целта на състезанието бе да запалим интереса на айтоските деца към колоезденето и да мотивираме все повече млади хора да се занимават с този спорт.