Побратимване РК Пловдив Пълдин - РК Санкт Петербург
Дата: 03.06.2013

Побратимяването между РК Пловдив-Пълдин и РК Санкт Петербург се състо на борда на плаващия ресторант „Океан” договорът бе подписан от президентите на двата клуба Юрий Герасимов и Кирчо Атанасов и съпредседателите на ICC „България-Русия” Александър Борисов и Любозар Фратев . Президентите размениха флагчета, а ротарианците-паметни подаръци.

РОТАРИАНСКИ ДЕСАНТ В САНКТ ПЕТЕРБУРГ
/Трето заседание на Комитета за ротарианско приятелство „България – Русия”/

В разгара на белите нощи осем ротарианци от трите пловдивски и един от РК Несебър извършиха своеобразен десант в един от най-красивите градове на света – Санкт Петербург . Току-що бе завършил празникът по случай 310-ия му рожден ден, а улиците, площадите и дворците бяха препълнени с туристи, дошли да се убедят в твърденията на познавачите, че градът на Петър и Путин е не само взел, но и надминал градоустройствените и архитектурни постижения на „Стара Европа”. Не напразно го наричат „Северната Венеция” , а Ермитажът и Петродворец печелят в съперничеството със своите „прототипи” Лувър и Версайл. Пълни бяха и театрите със световна известност в балетното, оперно и театрално изкуства.

Пълна бе и нашата програма, наситена с приятелски срещи с руски ротарианци, посещения на забележителности и театрални постановки. За петте дни ние създадохме и бяхме част от три ротариански събития. На 29 май групата ротарианци и техните половинки бе в Царское село, където разгледахме Екатерининския дворец и неговата Кехлибарена стая и се разходихме по парка, където младият Пушкин след занятията в Императорския лицей е изливал чувствата си в мерен стих.

Вечерта на сбирката на един от най-старите руски клубове, РК Санкт Петербург /1990 г./, след представянето на ротарианците и техните клубни проекти се състоя побратимяването между домакините и РК Пловдив-Пълдин. На борда на плаващия ресторант „Океан” договорът бе подписан от президентите на двата клуба Юрий Герасимов и Кирчо Атанасов и съпредседателите на ICC „България-Русия” Александър Борисов и Любозар Фратев . Президентите размениха флагчета, а ротарианците-паметни подаръци. Координаторът на АДГ Хр. Христов прочете приветствието на ДГ Ат. Атанасов към двата клуба. С този акт се завърши формализацията на нашето приятелство и се даде старт на първия наш съвместен проект – пленери на художници в Пловдив и Санкт Петербург на разменни начала. Ден след завръщането ни, на 3-ти юни, стартира първият етап на пленера под наслов „Пловдив-от Твореца сътворен” с участието на трима руски художници, възпитаници на петербургската художествена академия.

З0 май бе ден за разглеждане с гид на града и Ермитажа, а вечерта бе посветена на спектакъла „Мнимият болен” по Молиер. На следващия ден групата отпътува с кораб на подводни криле за Петродворец и до късния следобед се възхищаваше на парка с фонтаните и двореца. Вечерта, предварително запасени с билети, присъствахме на прекрасен празник в Императорския Мариински театър – балетната постановка „Бахчисарайски фонтан”.

1 юни бе планиран отрано съобразно календара на трите дистрикта, двата руски и българския. Сутринта бе ангажирана с годишното заседание на Комитета за ротарианско приятелство /ICC/”България-Русия”. На него освен българските ротарианци участваха над двадесет представители на руски клубове от европейския Д-2220 и задуралския Д-2225 дистрикти, сред които ПДГ и изпълнителен директор на Д-2220 Надежда Папп и ДГН /2014-2015/ и Председател на Комитета за международно сътрудничество Андрей Ибрагимов. След химните на Русия, България и РИ Л. Фратев направи отчет за съвместните контакти и дейност на клубовете и Комитета за изминалата година. В него бе отличена добрата работа на РК Смолян и РК Ростов на Дон, РК В.Търново и РК Твер, РК Пловдив-Пълдин и РК С. Петербург. Отбелязано бе обещаващото начало на контактите на РК Варна с РК С.Петербург-Нева, РК Варна-Евксиновград с РК Волгоград и РК Ростов на Дон, РК Несебър с РК С.Петербург-Бели нощи. Отново бе поставен въпросът за отговор на предложенията за установяване на контакт от РК Ст. Загора към РК Самара и от РК София-Център към РК Москва-Восток. Адмирирани бяха инициативите на Л.Фратев за създаването на ротариански клуб на любителите на боулинга и на Ал.Борисов за фейсбук-групата „ICC „Россия-Болгария”.

Подробният отчет ще бъде публикуван на тази страница и в сайтовета на трите дистрикта. Съпредседателят на ICC от страна на Д-2225 Валентин Найданов прочете проекта на плана за дейността на комитета за 2013/2014 г. По време на разискванията се получиха интересни предложения за неговото обогатяване, като провеждането на годишните срещи по време на знакови събития в интересни градове, размяна на делегации от ротарактори и пр. Прочете се приветствие на ДГЕ Валентин Стоянов към участниците и ръководството на ICC и отново се разменяха флагчета и подаръци. А след камбаната започнаха личните и професионални контакти в типичната за ротарианците приятелска атмосфера. Вечерта нашата група бе на юбилейното тържество на РК Санкт Петербург-Нева - 20-ти рожден ден. То се проведе в залите на Шерметевския дворец. Домакините разведоха нас и другите си многобройни гости по двореца, запознаха ни с неговата история и музея на музикални инструменти в него. Поднесохме им плакет, приветствие от ДГ Ат. Атанасов, разменихме флагчета и се сдобихме с много нови и добри приятели.

В ранното утро на 2 юни завърши това кратко, но изпълнено с много приятни изживявания, ротарианско пътешествие към сърцата на нашите приятели от Русия. А белите нощи бяха чудесен декор за водните разходки по каналите и Нева, където огромни мостове се вдигаха, за да пропуснат корабите, а може би и в наша чест.:)

автор: Любозар Фратев, Председател на ICC „България-Русия”

Повече на сайта на РК Пловдив Пълдин:

http://www.rotary-puldin.com/