Доц Валентин Стоянов пое ръководството на Ротари дистрикт 2482 България
Дата: 09.07.2013
Автор: http://www.chambersz.com/

Старозагорският лекар доц. Валентин Стоянов е новият дистрикт гуверньор за 2013/2014 година на Ротари дистрикт 2482 България. Той прие огърлицата от предшественика си Атанас Атанасов на официална церемония в Регионален исторически музей - Стара Загора. Доц. Стоянов връчи на Атанас Атанасов златен медал на Ротари дистрикт 2482, а той от своя страна му подари плакет.

Най-градивна е работата в Ротари клубовете, защото в тях се раждат идеите за проектите и в тях е истинският живот. Ще бъда близо до своите приятели и ще им оказвам необходимата подкрепа, заяви доц. Валентин Стоянов. Той добави, че ще акцентира в работата си на ликвидирането на полиомиелита в световен мащаб - това е глобалната цел на Ротари Интернешънъл. Успехите са големи, но все още останаха три страни: Афганистан, Пакистан и Нигерия, където детският паралич все още не е изкоренен. Ще работя и в подкрепа на местните общности в България. Изключително радостен съм, че подписахме договор с Националното сдружение на общините и Ротари дистрикт има готовност да помага навсякъде и да развива своите и европейските проекти, като една сериозна неправителствена организация, която е гарант, че парите ще отидат по предназначение, добави доц. Валентин Стоянов.
Голямото предизвикателство пред ротарианци през годината е новата визия на Фондация Ротари. Тя включва няколко основни приоритета, по които ще се работи: осигуряване на чиста вода и канализация; детско и майчино здравеопазване; образование; решаване и предотвратяване на конфликти.
По време на големия ротариански празник в Стара Загора се състоя още церемония по приемане и предаване на ръководствата на десетките Ротари клубовете от България, на Ротаракт България и на Интеракт България.
Гости на събитието бяха: Калчо Хинов – възстановител на българското ротарианство и зонален координатор на Фондация Ротари за страните от Югоизточна Европа, Близкия изток и Северна Африка, почти всички досегашни дистрикт гуверньори на българския дистрикт, Велимир Балтезаревич - асистент на зоналния координатор за дистрикт 2483 Сърбия и Черна гора, Весна Балтезаревич – бивш дистрикт гуверньор на 2483, зам.-кметът Янчо Калоянов, ротарианци и техните приятели от България и от Крушевац, Сърбия, ръководители и представители на Инер Уил клуб, Ротаракт клуб, Интеракт клуб и др.
Участниците в церемонията имаха възможност да се запознаят с уникалните експонати в Регионален исторически музей - Стара Загора.
Ротари Интернешънъл е най-голямата неправителствена хуманитарна организация в света със 108-годишна история и с над 1,2 милиона членове в 186 държави на всички континенти. Те са обединени в клубове, а клубовете в дистрикти. Първият Ротари клуб в България е създаден през 1933 година, а днес българските ротарианци са организирани в 87 Ротари клуба в цялата страна и изпълняват различни проекти в полза на общността.




Ротари клубове , Валентин Стоянов , Ротари Интернешънъл , Ротари дистрикт , ротариански празник , Ротаракт България , Интеракт България , Фондация Ротари