6 200 лева събра Ротари клуб Карнобат на Коледния благотворителен бал
Дата: 20.12.2011

През 2012 г. луксозната книга за Карнобат ще бъде отпечатана
Нели ЖЕЛЯЗКОВА


На 9 декември членовете на Ро­та­ри клуб- Кар­но­бат се съ­б­раха, за да довършат бла­го­ро­д­на ми­сия по на­пи­с­ва­не­то и из­да­ва­не­то на лу­к­со­з­на кни­га, вклю­ч­ва­ща ве­ли­ча­во­то ми­на­ло и на­с­то­я­ще­то на своя град. В края на 2010 г. те събраха над 3 000 лв. чрез благотворителен търг.

В хотел "Парк” в на­ве­че­ри­е­то на Ко­ле­да на благотворителния коледен бал присъстваха и членове на Ротари от клубовете в Бургас, Поморие и Айтос. Благотворителният бал бе официално открит от президента на Ротари- Карнобат, Мирослав Чоков, който благодари на всички приели поканата и пожела подобни идеи да намират все повече съмишленици.

6 200 лева бе събрана сума, която този път е достатъчна за издаването на книгата, ко­я­то ще бъ­де лу­к­со­з­но из­да­ние на бо­гат сним­ков ма­те­ри­ал и те­к­с­то­ве. Дим­чо Мом­чи­лов, до­к­тор на ис­то­ри­че­с­ки­те на­у­ки, подчерта важни моменти от миналото на Карнобат, които ще бъдат включени в книгата.

За довършване на то­ва на­чи­на­ние го­с­ти­те на Ро­та­ри клуб- Карнобат, Бургас, Поморие и Айтос, участваха в бла­го­т­во­ри­тел­ния търг на кар­ти­ни и икони- дърворезба, изработени от ме­с­т­ни творци. На търг бяха разиграни и топка и екип на нашия съгражданин Николай Николов, който е национален състезател във волейболния отбор на страната, и играе втори сезон в Италия. Футболна топка с подписите на всички играчи от „Левски” също предизвика интерес. И двата спортни трофея със сигурност ще качат цената си със времето, уверени са притежателите им, които ги откупиха за по 160 лв. Търгът включваше също и разиграване на маркови вина: Бяло Шардоне от изба „Славянци” и Сунгурларски Мискет, реколта 1984 г. Проявен бе интерес и към няколко монети, които бяха откупени за благотворителната кауза. Най- оспорвано наддаване имаше за иконостаса, изработен от Борислав Стоянов. Фината дърворезба бе откупена от Красимир  Стойчев. Иконата стана притежание на Жеко Жеков за сумата от 650 лв.

"Бла­го­дар­ен съм на вси­ч­ки на­ши съ­г­ра­ж­да­ни и го­с­ти от съ­се­д­ни­те об­щи­ни, ко­и­то от­к­ли­к­на­ха на на­ша­та по­ка­на и да­до­ха  сво­я­та ле­п­та", ка­за пре­зи­ден­тът на клу­ба г- н Чоков.

„Карнобат- моят роден град. Минало, настояще и бъдеще”. Върху това писаха есета учениците от карнобатските училища в обявения едноименен конкурс на местните ротарианци.

В първа възрастова група първо място спечели Жени Манолинова Влахова, втора бе отличена Теодора Евгениева Янева, а на трето място се класира Бетина Стоянова Петкова. Във втора възрастова група победител бе Дарина Радостинова Стоянова, второ място зае Левина Георгиева Генова, а трета бе Мария Янчева Грунова.

Отличените млади творци получиха грамоти и парични награди лично от президента Мирослав Чоков и секретаря на читалището Румяна Денева, която заедно с представители на Общински медиен център направиха трудния избор на победители в конкурса за есе.

Ро­та­ри клуб- Кар­но­бат е са­мо на четири го­ди­ни и е сред най-мла­ди­те в бъл­гар­с­ка­та ро­та­ри­ан­с­ка об­щ­ност. Той обе­ди­ня­ва ли­де­ри­те в би­з­не­са и спе­ци­а­ли­с­ти­те в раз­ли­ч­ни про­фе­сии на те­ри­то­ри­я­та на об­щи­на­та. В не­го чле­ну­ват 20 ви­д­ни кар­но­ба­т­лии, ко­и­то още пре­ди чар­ти­ра­не­то му по­ка­за­ха, че мо­гат да ра­бо­тят в по­л­за на об­ще­с­т­во­то, припомни историята на клуба неговият секретар Дияна Костова .



РК Карнобат , ротари клуб , ротари клуб , ротари клуб карнобат , карнобат