Писмо за м.септември на Валентин Стоянов, Дистрикт гуверньор 2013-2014, Д2482 България
Дата: 01.09.2013


Валентин Стоянов, ДГ 2013-2014
Д2482, България


Уважаеми ротариански приятели,
 
Навлизаме в третия месец на ротарианската година. През септември ще продължа официалните си визити в българските Ротари клубове. На визитите се запознавам не само с вашите проекти, а и със специфичните проблеми и трудности на всеки клуб. Заедно се опитваме да търсим верните пътища за тяхното преодоляване и мисля, че ги откриваме. Радвам се, че на много места приятелите активно търсят (и получават!) подкрепа от клубове спонсори и опитни ротарианци, настоящи и паст-дистрикт офицери.
 
Така, ангажирайки се с Ротари, всички заедно успяваме да Променим живота за едно по-добро настояще!
 
Всъщност в това е силата на Ротари – приемствеността между поколенията. Приемственост, за която най-подходящо е да говорим през септември – Месеца на младежта. Посветете една от клубните сбирки на младежките програми на Ротари. Поканете младите хора от спонсорираните от вас Ротаракт и Интеракт клубове, чуйте техните идеи и споделете времето си, подпомагайте ги за което те имат нужда, подарете им един клубен абонамент за ротарианско издание. Сега е точното време да обсъдите заедно идеите за клубен проект и да включите още преди реализацията му този изключителен ресурс – ротаракторите и интеракторите. Така, ангажирайки ги със съвместни дейности, не само ще промените живота им, но и ще гарантирате бъдещето на Ротари.
 
Ротари клубовете, които все още не са имали възможността да бъдат спонсори на Ротаракт или Интеракт клубове, могат да посветят една от септемврийските си срещи за обсъждане на тази идея. Но не на всяка цена, приятели! Подобно на децата, не е достатъчно само да се създадат младежки клубове. Следват нелеки години на израстване, обучение, възпитаване, утвърждаване. Години, в които младите хора да припознаят ротарианското семейство като свое, а ние да им помогнем за тяхното изграждане като бъдещи лидери не само в Ротари, но и във всички сфери на живота в страната и по света. Всяко друго поведение, целящо да увенчаем „нашата“ ротарианска година с непременното и безусловно чартиране на РАК или ИАК, би било абсолютно безотговорно и в разрез с Четиристранния тест!
 
В заключение ви напомням, че е задължително да придружите интеракторите на спонсорирания от вас клуб в пътуването до първото за годината голямо за тях събитие – откриващата асамблея на ИАК в Стара Загора на 28 септември 2013 година. Символично или не – това е една голяма крачка в нашето пътуване през годината, което президентът на Ротари Интернешънъл Рон Бъртън нарече “Променяй живота с Ротари”.
 
Ваш в Ротари,
Валентин Стоянов, ДГ 2013/14
Дистрикт 2482, България