Откриване на новоизграден фонтан в гр. Велико Търново
Дата: 09.10.2013

На празника на независимостта на България, Ротари и Ротаракт клуб Велико Търново откриха новоизграден фонтан в парка до художествената галерия "Борис Денев". Откриването даде началото на поредица от събития свързани с отбелязването на седемдесет и петата годишнина от чартирането на РК В. Търново, което се е състояло на 01.11.1938 г.

Пореден успешен съвместен проект на Ротари и Ротаракт клуб В. Търново беше официално открит на 22.09.2013 г. от настоящите президенти и паст президентите на двата клуба. Гражданите на град Велико Търново се сдобиха с ново и прекрасно място за отдих и отмора при новоизградения фонтан и прилежащото към него пространство.
Идеята за този проект се появява през 2009 година и е предложена от младите ротарактори. Ротари клуб дава своята подкрепа и с общи усилия проектът е доведен до успешен край през 2013 година.
Изградени са:
- бетонова площадка покрита с павета от камък в две разцветки , образуващи емблемата на Ротари интернешънъл.
- обособени места за пейки
- водно огледало изградено от бетон и облицовано в камък, който е еднакъв с каменната облицовка на съседната сграда на художествената галерия.
- централно тяло на фонтана
- система за циркулация на водата
- каменна подпорна стена, снабдена с ревизионна шахта з аобслужване
- ел. и ВиК обурудване и окабеляване
- художествено осветление на водното огледало
- 2 бр. стълбове за осветление в старинен стил, с апликирани емблеми на Ротари и Ротаракт клуб В. Търново
- 4 бр. пейки

Съоръжението бе подарено на Община Велико Търново със специален акт за дарение, който беше връчен на заместник кметовете Снежана Данева и Ганчо Карабаджаков, които от своя страна сърдечно благодариха за поредната инициатива в служба на обществото, осъществена от търновските ротарианци. Престоящите събития свързани със 75 годишнината от чартирането на РК В. Търново бяха представени от настоящия президент Мичло Ванев и от паст прездиента Николай Ашиков. Специални благодарности към всички участници в изграждането на фонтана изказа Станислав Стоянов, секретар на РК В. Търново и автор на проекта.