Световен ден на борбата с полиомиелита
Дата: 24.10.2013

Ротариански приятели, 
24 октомври е Световен ден на борбата с полиомиелита.
Всяка година на този ден ние правим оценка на напредъка в стремежа за ликвидиране на това заболяване. Успехите са безспорни. Остава ни още едно малко усилие за постигане крайната цел КРАЙ НА ПОЛИОМИЕЛИТА СЕГА. 
Ние, Ротарианците, творим историята с най-великото усилие на нашата Фондация. Продълженото споразумение с Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс дава гаранция за успеха на нашия проект. Всеки дарен долар от нас, Ротарианците, ще бъде удвоен от тяхната фондация. По този начин, чрез нашето партньорство ще можем да съберем повече от 500 милиона долара.


Боб Скот, Председател на Международния ПолиоПлюс комитет на РИ, изпраща до всички Ротарианци информация за вероятни случаи на полиомиелит в Сирия, провинция Deir Al Zour, както и за открит вирус в проби на околната среда в Египет, Израел и Ивицата Газа. Тези факти предизвикват сериозна тревога за активиране на заболяването в нашия регион поради сериозната миграция на големи групи от хора, включително деца. Моля, прочетете тук приложеното негово писмо и обърнете внимание на стъпките, които трябва да предприемем. Дължим благодарност на Ротарианците от Египет, Йордания и Ливан за тяхната ангажираност и бърза реакция.
 
Приятели,
Нека мобилизираме ресурсите си и да упорстваме в усилията си за ликвидиране на детския паралич. Нека използваме всички канали за информация, за да достигнем до всички хора от общността, в която живеем и да ги направим съпричастни към глобалната инициатива END POLIO NOW.                        
                                                       
Ликвидирането на полиомиелита ще бъде дар за всички деца по света!
 
В Ротари Ваш,
Калчо Хинов
ПДГ, Регионален координатор на Фондация Ротари 


22 октомври 2013 г
Относно: Доклад за предполагаеми случаи на полиомиелит в Сирия
Скъпи Ротарианци,
Както може би знаете на 17 октомври бе докладвано на Световната здравна организация (СЗО) за клъстер от вероятни случаи на полиомиелит в Сирия, открити в провинция Деир Ал Зоур /Deir Al Zour/. Първоначалните резултати от националната лаборатория за изследване на полиомиелита в Дамаск показват, че два от случаите може да се потвърдят като полиомиелит, но окончателните резултати все още се очакват от регионалната референтна лаборатория на Източния средиземноморски регион на СЗО. През 1999 г. е последният докладван див полиомиелитен вирус в Сирия.
Тези случаи са констатирани след откриване на вируса в проби на околната среда в Египет, Израел и Ивицата Газа, където до днес няма докладвани случаи на полиомиелит. За региона е издадено предупреждение за наблюдение, за да бъдат активно издирвани допълнителни потенциални случаи. В момента се планират допълнителни дейности по имунизация в съседните страни. Отдел „Международно пътуване и здраве” към СЗО препоръчва на всички пътуващи до и от засегнати от полиомиелит области да бъдат напълно ваксинирани срещу полиомиелит.
Ние молим Ротарианците да предприемат следните стъпки в подкрепа на дейностите за спиране на това огнище и за ограничаване разпространението на вируса в региона: 
• Координирайте работата на място с Вашето Министерство на здравеопазването и партньори, включително СЗО и УНИЦЕФ, за искане на бързо действие в отговор на възникналото огнище на зараза и определете как Ротари клубовете могат най-добре да подкрепят усилието. Сирия, Ирак, Ливан, Турция, Палестина, Йордания и Египет най-вероятно ще проведат имунизационни кампании през ноември и декември. Вашето Министерство на здравеопазването може да потвърди датите и географския обхват на предприетите действия.
• Застъпете пред Вашето правителство тезата за това колко важно е да бъдат предприети строги мерки, за да е сигурно, че държавата ще остане без случай на полиомиелит. С предполагаемата поява на полиомиелит в Сирия има голяма вероятност от пренасяне на вируса.
• Подкрепете имунизацията срещу полиомиелит в убежищата на сирийски бежанци – това може да бъде много важно – вероятно ще има нужда и от антигени, различни от тези за полиомиелита. 
• Помогнете за предупреждаването на болниците да докладват за случаи на Остра флацидна парализа (симптом на полиомиелит) /Acute Flaccid Paralysis (AFP)/, която често се пренебрегва в държави без случай на полиомиелит в продължение на няколко години. Убедете здравните работници/заведения, които предоставят здравни услуги в убежищата за бежанци, здравните заведения в близост до бежанските убежища и големите педиатрични болници да провеждат опреснителни обучения за Остра флацидна парализа (симптом на полиомиелит) в сътрудничество със СЗО и Министерството на здравеопазването.
• Като се има предвид политическата чуствителност на въпроса, моля отнасяйте всички медийни запитвания към Главната квартира на Ротари (Petina Dixon-Jenkins at petina.dixon@rotary.org)
Това е един много важен момент за нас - да обединим усилията си като Ротарианци и в партньорство с Глобалната инициатива за изкореняване на полиомиелита (Global Polio Eradication Initiative) да се справим с появилото се огнище. Ние продължаваме да постигаме стабилен напредък в борбата с полиомиелита в ендемичните държави, но огнищата няма да изчезнат докато не приключим работата си и ние трябва да сме в състояние бързо да ги спрем, за да се избегне по-нататъшно разпространение на болестта.
Ротарианците играят важна роля в застъпничеството и повишаване на информираността. Оценяваме Вашата готовност да поемете лидерска роля и да организирате Вашата Ротарианска мрежа да се ангажира с  тази критична за момента дейност.
Моля, дръжте ме в течение за Вашите действия и се свързвайте с мен, Карол или Ейми, ако имате въпроси или искате информация за връзка с местните офиси на СЗО и/или УНИЦЕФ.
Искрено Ваш,
Боб Скот
Председател на Международния ПолиоПлюс комитет (IPPC)