Писмо за м.ноември на Валентин Стоянов, Дистрикт гуверньор 2013-2014, Д2482 България
Дата: 01.11.2013


Валентин Стоянов, ДГ 2013-2014
Д2482, България


Уважаеми Ротариански приятели!
Месец ноември за нас, ротарианците, винаги носи белега  на онова, което отличава Ротари от всички други хуманитарни организации – Фондация Ротари!
Всеки има право сам да определи своето отношение към Фондация Ротари. Разбира се, пристъпвайки прага на своя клуб, много млади ротарианци дори нямат представа що е то фондация Ротари, какви цели преследва и какви фондове поддържа. Много клубове вършат прекрасни дейности в своите общности, без обаче да ангажират Фондацията и ротарианците от България. Новата визия, по която за първи път през тази година работи и нашият дистрикт, цели да подкрепи значими по своя мащаб проекти, фокусирани в шестте приоритетни за Ротари области. Организирането и провеждането на шест(!) междузонални семинара по управление на проекти помогна на приятелите от клубовете да проявят още по-голяма активност при подготовката на глобални грантове. Използвам случая да благодаря за подкрепата на АЗКФР Красимир Ганчев, ПДГ, Нина Митева, ДГН, Огнян Граматиков, АДГ, Петя Казакова, Таня Георгиева, Мария Горанова. Разчитам на тях и на вашето активно участие и на предстоящия дистриктен семинар за Фондация Ротари на 15-16.11.2013 в София.  Всъщност това събитие ще е генерална репитиция за домакинството ни за Тренинг семинара за Зона 20Б, който ще се проведе в средата на м.февруари 2014 година. Нека успеем да направим нашето домакинство успешно и запомнящо се!
Фондация Ротари помага на клубовете и дистриктите по света да работят заедно за устойчиво решаване на актуални проблеми, като безвъзмездно финансира големи проекти за чиста вода, образование, здравеопазване, мир и превенция на конфликти. Повече от 2,4 млрд.долара фондацията е предоставила за реализиране на тези проекти през последните 65 години. Кой друг би могъл да се похвали с подобен успех?! 
Наред с това, не бива да забравяме главната цел на Ротари – окончателното ликвидиране на дивия полиомиелитен вирус. Нека дадем своя дял – сега, когато сме най-близо до успеха.  5, 10, 100 или 1000 щ.д. всеки ще реши сам, ала нека няма български ротарианец, който да не помогне с нещо(макар и малко) във всеобщата кампания.
В динамичното време, в което живеем Ротари се променя, но има успешни програми, които все още са „на мода“. Да, наистина сме доста далеч от целта на инициативата “Всеки ротарианец, всяка година”. Въпреки това, през миналата ротарианска година един български клуб за първи път бе отличен със званието – Клуб, 100% поддържащ Фондация Ротари. Гордея се, че този клуб е РК Стара Загора и аз самият съм част от него.
Затова, приятели мои, нека продължим да даряваме. Така ще се гордеем с постиженията и ще вървим с високо вдигнати глави. Ще споделяме успехите на всички наши приятели!
Само така, заедно и с общи усилия ще успеем да Променим Живота с Ротари!
Ваш в Ротари,
Валентин Стоянов, ДГ 2013/14
Дистрикт 2482, България


фондация ротари