Средношколски награди "Ротари Евксиноград 2013". Годишна стипендия връчена от ДГ Валентин Стоянов.
Дата: 19.11.2013

На 5 Ноември 2013 г. във Варненската художествената галерия “Борис Георгиев“, Ротари клуб Варна-Евксиноград раздаде за 6-та поредна година наградите "Ротари Евксиноград" за изявени средношколци.
Президентът на РК Варна-Евксиноград Любомир Господинов, сподели пред журналисти "че трябва да се намери верния път, който да съхрани и развива таланта на младите хора и чрез наградите клубът му се стреми не само материално, но и духовно да ги насърчи за техните успехи и да им покаже, че обществото въпреки кризата вижда и цени техните успехи И така с тези награди ние искаме да ги стимулираме за да продължат да се развиват напред.“ Димитър Радев сподели мнение "че няма нищо страшно в това децата да учат в чужбина, въпросът е като завършат, какъв ще бъде техния интерес, за да работят за Варна."


Номинациите са определени на базата на предложения, направени от педагогическите съвети в елитните варненски училища като се предложени средношколци със значими постижения в овладяването на научните знания и практики, показани на национални и международни състезания, конкурси и олимпиади през учебната година.
Наградите се дават в 4-ри категории:
- Природо-математически и естествени науки;
- Обществени и хуманитарни науки;
- Техника;
- Изкуство;
При изявени номинации във всяка категория могат да се връчат по 1 Голяма награда "Ротари Евксиноград" с парична премия и по 3 награди, Диплом с парична премия.
Тази година, в присъствието на заместник Областния управител Мерткан Ибрямов и на Дистрикт Гуверньор Валентин Стоянов, президентът на РК Варна-Евксиноград Любомир Господинов, председателят на клубната комисия по наградите доц. Димитър Радев, АДГ Стефан Шулц и ПП Златан Йорданов връчиха:
4-ри големи парични награди "Ротари-Евксиноград", с Диплом и медал:
- в Раздел "Природо-математически и естествени науки":
- на Виктор Радивчев, 11 клас, Математическа гимназия„Д-р Петър Берон”, - за спечеления Сребърен медал като член на националния отбор за Балканиадата по математика – 28.06.-03.07.2013г в гр.Агрос, Кипър, за спечеления Бронзов медал като член на националния отбор на международното състезание на националните отбори по математика „Romanian Masters of Mathematics“ – 27.02.- 3.03.2013г., Букурещ и др.
- на Момчил Пейчев, 11 клас в МГ "Д-р П.Берон", за спечеления от него Бронзов медал от международната олимпиада по информатика – 6-13 юли 2013г.в Брисбейн, Австралия, за Диплома Втора степен от Заключителния етап на Откритата олимпиада по програмиране за ученици, Москва, март, 2013 и др.
- в Раздел "Техника":
- на Христо Стайков - 9 клас, МГ „Д-р Петър Берон” -регионален финалист в международния конкурс “Google science fair 2013” - май 2013г. с разработката "Динамична мрежа за оценка на пътя", който е съставен от: приложения за уеб визуализация и устройство за събиране на данни и др.
- в Раздел "Изкуство":
- на Петър Любчев, 10 клас, специалност гайда, НГХНИ „К.Преславски” - за І място и едногодишна стипендия за дарование на Министерство на културата на ХІІІ Национален фолклорен конкурс „Орфеево изворче”в Стара Загора през март 2013г., за І награда на XІ Национален конкурс за гайдари и инструментални камерни състави „Вълшебни ритми”–Нови пазар, 2013г.и др.
В 4-те категории, с Диплом и парична премия бяха отличени още 11 изявени средношколци от Първа езикова гимназия, Гимназията по туризъм „Проф. Асен Златаров”, Професионалната техническа гимназия, Варненска търговска гимназия „Г.Раковски” и НУИ „Добри Христов”.
На много от наградените за първи път като допълнителни стимули бяха дадени и ваучери за безплатно обучение в English Academy-Варна и Висше училище Международен колеж.
За първи път в историята на средношколските награди "Ротари Евксиноград" бе дадена и Годишна стипендия за издръжка през 1 учебна година, която Дистрикт Гуверньор Валентин Стоянов връчи на Виктор Радивчев от МГ „Д-р Петър Берон” Варна.
Силвия Христова-Директор на Дирекция "Образование, младежки дейности и спорт" в Община Варна сърдечно поздрави всички наградени като им пожела нови успехи и благодари на РК Варна-Евксиноград за дългогодишните усилия за отличаване и стимулиране на изявените средношколци в града, а Виктор Радивчев благодари от името на наградените и разказа как си представя бъдещето си.
На милото тържество уважено от над 200 души, сред които развълнувани родители, директори и учители от училищата, както и много приятели на учениците, ротаринаци от 3-те Варненски Ротари клуба и ротарактори и интерактори от двата Ротаракт и Интеракт клуба в града, присъстващите бяха зарадвани с изпълнения от някои от наградените, като Георги Янков и Миглена Димитрова от Национално училище по изкуствата „Добри Христов” изпълниха естрадна и народна песен, а Петър Любчев от Хуманитарната гимназия изненада гостите с изпълнение на гайда.
Тържеството завърши с много целувки, групови снимки за спомен и малък коктейл, на който всички присъстващи успяха лично да поздравят наградените и техните учители за труда който са положили и за постигнатите успехи.


Любомир Господинов
Президент на РК Варна-Евксиноград