Писмо за м.февруари на Валентин Стоянов, Дистрикт гуверньор 2013-2014, Д2482 България
Дата: 01.02.2014


Валентин Стоянов, ДГ 2013-2014
Д2482, България


Уважаеми ротариански приятели,

Преди 109 години, в една мразовита февруарска вечер, младият юрист от Чикаго Пол Харис поканил трима свои приятели – минния инженер Густавус Е. Лоер, търговеца на въглища  Силвестър Шийл и проспериращия по онова време в шивашкия бизнес Хирам Шори. Причината на пръв поглед била твърде прозаична – той се чувствал доста самотен в големия град и споделил идеята да създадат заедно мъжки клуб, в който да членуват по един представител на всеки бизнес и професия. Тази историческа среща станала в офиса на Лоер (711 стая) в сградата Unity Building.

Едва ли първопроходците са си представяли, че някога тяхната идея ще плени съзнанието на повече от 1,2 млн. мъже и жени по света, а Ротари ще се превърне в най-голямата хуманитарна неправителствена организация в света! Нещо повече – ще получи най-високия статут, който може да придобие неправителствена организация – консултант в Организацията на обединените нации. Същата Организация, при чието основаване около 50 души от делегатите са членове на Ротари.
Всяка година на 23 февруари ние отбелязваме годишнината от създаването на нашата организация. Нека и сега празнуваме подобаващо! Да бъдем заедно в този ден. Да изживеем празника, знаейки, че на всички континенти приятели от 34 000 Ротари клуба правят същото. С гордост да афишираме пред общността, в която живеем нашите успехи. Да споделим идеите си за бъдещи проекти. Да подкрепяме младите хора на България в тяхното развитие. И в крайна сметка да усетим, че наистина сме богати, защото сме част от голямото, световно ротарианско семейство.

И разбира се, да не забравяме, че нашето семейство има една постоянна, неотменна, огромна цел – окончателното ликвидиране на полиомиелита по света. То е толкова близко, ала все още изисква малки усилия от всички ни. Съвсем наскоро, по време на официална визита на ДГ на Д2420, Турция, Халук Улусой, се обединихме около идеята, че ако всеки ротарианец дари дори само стойността на чаша вино, предложено на празничната вечер, то сумата, която двата дистрикта ще изпратим във фонда за подпомагане на кампанията „End Polio now” ще бъде достойна за уважение. И оценена високо от ротарианците по света. Пример как два съседни дистрикта на Балканите могат да работят успешно за мира и просперитета на цялото човечество.
Затова, приятели мои, вдигам наздравица за нашия 109-ти рожден ден и оставям чашата недопита, за да успеем заедно да променим живота и съдбите на много деца и техните семейства по света.

И отново да покажем, че с Ротари променяме Живота!
 
Ваш в Ротари,
Валентин Стоянов, ДГ 2013/14
Дистрикт 2482, България