Писмо за м.юни на Валентин Стоянов, Дистрикт гуверньор 2013-2014, Д2482 България
Дата: 03.06.2014


Валентин Стоянов, ДГ 2013-2014
Д2482, България


Уважаеми ротариански приятели!
В началото на моята, на нашата ротарианска година Ви уверих, че ще се опитам заедно с Вас да комплектовам един балансиран оркестър, в който всеки да намери своето място и да се чувства полезен. Оркестър, в който различните групи да засвирят така, че накрая да зазвучи една прекрасна, завладяваща мелодия, която да предизвика у слушателите не само искрена възхита, а и желание един ден да се присъединят към нас. Не зная дали  по време на многобройните репетиции(посещенията ми във вашия клуб, разговорите и дискусиите на организираните през годината обучителни семинари, срещите с РАК и ИАК) съм успял достатъчно добре да Ви разкрия моя прочит на партитурата. Но сега в края на мандата ми като Гуверньор, мога да Ви призная, че Вие сте най-добрите и последователни музиканти, с които съм работил. Вашето излъчване, настроение и привързаност към Ротарианската идея караха всяко нещо, с което се захванем да се превърне в прекрасна музика. Групата на младите, чиито корепетитори начело с Капка Войнска и водачите на групи Алекс Ангелов и Никола Фучеджиев, засвириха много уверено и някак си естествено се присъединиха към големия, добре звучащ оркестър. Вероятно понякога тук-там са се чули фалшиви нотки, но всички останали с деликатни, премерени импровизации, без да нарушат ритъма и мелодията, успяха да продължат във вярната тоналност. И всичко това далеч не е заслуга (само) на диригента! Много приятели ротарианци имат своя принос сега, в края на годината на годишния концерт(поредната ни конференция) да звучи най-приятната музика, която сме слушали някога. Започвайки от приятелите от моя клуб в Стара Загора и семейството ми, целия дистриктен екип, президентите и секретарите на клубове и завършвайки с моите достойни предшественици ПДГ. На всички Вас – дълбок поклон!
Сега се чувствам едновременно щастлив и малко тъжен. Зашото диригентската палка, която по Вашата неизменна воля една година бе в моите ръце, съвсем скоро ще предам на следващия диригент! Да, неговата мечта е да бъде капитан на голям кораб, чийто курс следва да се коригира постоянно, но сам ще се убеди, че дори и на най-великият капитан е много по-лесно, когато корабният оркестър засвири сред бурните води на океана.
А аз оставям диригентската палка спокоен, защото нашият концерт продължава, а прекрасният оркестър Ротари Дистрикт 2482, България омайва с чудесните си изпълнения и с посланието си, че с Ротари променя Живота към добро!
Благодаря Ви, приятели!
Ваш в Ротари,
Валентин Стоянов, ДГ’2013/14