Писмо за м.юли на Иларио Астинов, Дистрикт гуверньор 2014-2015, Д2482 България
Дата: 01.07.2014


Иларио Астинов, ДГ 2014-2015
Д2482, България


Приятели!
Дружина вярна-сговорна!
 
Да ни е честита новата 2014-15 Ротарианска година!
 
Хващайки перото (което има вид на клавиатура), за да напиша първото си писмо към вас, неволно си спомних за Том Сойер, който в съботното утро, наказан от леля Поли трябваше да боядисва ограда, вместо да се отдаде на безгрижни игри – както се полага в съботния ден.
 
Всички знаем как завърши таз история – от най-бедното момче в градчето, в края на деня Том разполагаше със завидни активи (изядена ябълка; няколко стъклени топчета; хвърчило в добро състояние; парче синьо стъкло от бутилка, през което може да се гледа; ключ, с който нищо не можеше да се отключи...и други изумителни богатства), правещи го най-големия баровец от местна величина. Много ми се ще на края на тази Ротарианска година всички ние да се почувстваме като Том – взаимно много обогатени  с онова, което ще сторим през нашата година!
 
От Марк Твен нека обърнем поглед към баба Ванга. Мисля, че нейни са думите „...направи ДОБРО и се надявай, направи зло – и го очаквай!“.  Като сговорна дружина можем цяла планина от добрини да натворим – имаме цяла година време за това! Какво си мисля че ще е добре да сторим:
·         Да обърнем поглед към същността на Ротари. Увлечени в битката с реалностите, като че ли се отклонихме от курса – и нищо не ни пречи да направим нужните корекции;
·         Припомняйки си Ротари – да се захванем с Ротариански дела. Хайде да се ангажираме с по-мащабни хуманитарни проекти за нашата общност, за страната, за глобалните проекти както на Ротари, така и в съдружие с клубове от други страни;
·         Грижа за младите! До тях ли сме? Имаме ли общ език! Учим ли ги на труд, който носи стойност? Даваме ли им личен пример с нашето поведение, с проектите, които правим? Привличаме ли ги в нашите проекти? Помагаме ли им да се изграждат като водещи личности и елитни професионалисти? Знаят ли хуманираната същност на Ротари и нашите идеали, ценности...?
 
...докато пишех туй писмо, у нас се сгромоляса бедствието. И настана време да покажем – не на думи, а на дела, какво правим при хуманитарна криза (да не дава Господ!). За по-малко от два дни събрахме 19802.00 лева, от които близо 4316.00 (3000$) дойдоха като помощ от Сръбските ротарианци. Много ли са, малко ли са ... преценете сами! В тази сметка не слагам доброволния труд на ротарианци и ротарактори в бедстваща Варна и по други места. Тук не влизат и даренията, които клубовете тепърва направиха...
 
Дали можехме да помогнем повече? Сигурно – винаги има възможност да свършиш една работа по-добре от предишния път. Но – оказа се, че трябва да помислим за това как да реагираме ефективно в такива тежки моменти – ето още една насока за нашата работа.
 
Приятели!
 
Президентът Гари заръча таз година да озарим Ротари!  Че искаме – искаме, че можем – можем, и още как! Но „...едно е да искаш, второ е да можеш, а трето и четвърто е да го направиш“. Направим ли го - с това не само Ротари ще озарим – ще озарим и себе си със сиянието на сторената ДОБРИНА в момент на нужда!
 
На добър час дружина вярна-сговорна!
 
 
Иларио Астинов/Ilario Astinov
Областен управител/District Governor Elect
Област 2482-Бълария/District 2482-Bulgaria