РК Варна-Евксиноград получи одобрението на Фондация Ротари за изпълнение във Варна на Глобален Грант Проект на стойност 57 000 долара.
Дата: 09.10.2014

Ротари клуб Варна-Евксиноград получи одобрението на Фондация Ротари
за изпълнение на Глобал Грант Проект за Доставка и инсталация на пречистващи
системи за питейна вода в 30 основни и средни училища в град Варна!
Проекта е одобрен в пълния размер по последния вариант на предложената
схема за финансиране и Грант-а, който ще бъде получен е в размер на 57 000 щатски
долара.
Проекта се финансира от Фондация Ротари, с финансовото участие на:

Ротари клуб Варна-Евксиноград, японските Ротари клубове Kawaguchi West и Kawaguchi Chuo, германските Ротари клубове Magdeburg и Magdeburg Otto-von-Guericke и английския Ротари клуб Howden,

както и от Дистрикните фондове на
Българския Ротари Дистрикт 2482 , Японския Ротари Дистрикт 2770, Германския Ротари Дистрикт 1800 и Английския Ротари Дистрикт 1270.


Чрез изпълнението на Глобалния Грант ще бъдат инсталирани американски пречиствателни системи за питейна вода Оазис в 30 основни и средни училища в град Варна. С проекта се цели да се избегне консумацията на твърдата вода във Варна, както и замърсяванията от канализацията на водопреносната мрежа в града(на 40-50 г.) и да се предостави напълно безплатно на всички ученици във включените в проекта училища възможността докато са на училище да консумират пречистена вода с много по-добри качества от минерална вода, която обичайно се консумира. Стабилност на Проект-а в бъдеще ще бъде осигурена с доставката на по 3 резервни филтъра за всяко училище, с което ще бъдат осигурени консумативи за ползване за 2 години напред, а впоследствие с достъпната цена на консумативите които ще могат да се доставят от България и ще бъдат по-възможностите на бюджета на всяко училище във Варна.

Проекта ще засегне над 10 000 ученици в град Варна и освен ползите за здравето на младото поколение във Варна, ще облекчи и финансово родителите които в момента масово разходват средства за подсигуряване на младежите с минерална вода.Това е само първата фаза на Проект-а, като при успешното му изпълнение в бъдеще ще бъдат обхванати по-етапно всички учебни заведения в град Варна.

Със схемата си на финансиране и големия брой бенефициенти се очаква този Проект, при успешното му изпълнение да остане в историята на Ротарианското движение в България!

Любомир Господинов
РК Варна-Евксиноград