Дар за Бабинден от Ротари клуб
Дата: 27.01.2015

Първите гости в родилното отделение на троянската болница на Бабинден бяха представители на местния Ротари клуб. Вицепрезидентът Валентин Бечев и придружаващият го ротарианец Панко Панов поднесоха своите поздравления на лекарите и акушерките и дариха от името на Ротари клуб в Троян 20 комплекта за деца и 20 за родилки /възглавници, калъфки, чаршафи и завивки/.


Гостите бяха посрещнати от почти целия екип на отделението начело с д-р Марин Василев, д-р Добрев, старшата акушерка Румяна Лазарова. Празникът за екипа започна с появата на бебето Сияна, проплакало още в първите часове на 21 януари /8.22 ч/. Родителите на Сияна са от Ловеч – поредно доказателство, че отделението е предпочитано от много жени от Ловешка област, както и от други райони. А сега с изцяло реновираната родилна зала и отделение ( новите – антибактериална настилка, вентилационна уредба, маса за новороденото, в предродилна зала – фетален монитор и ред др. подобрения) и както каза завеждащият отделението -„Операционната е по-добра от швейцарската” , несъмнено ще бъде още по-предпочитано място от бъдещите майки.Д-р Василев не без тревога сподели, че в близките години ще има сериозни затруднения с кадрите. 60% от персонала в АГотделението е в пенсионна възраст. Като основна причина д-р Василев изтъкна ниското възнаграждение, което демотивира младите медици, те напускат и отиват в чужбина. Именитият лекар е песимист и по отношение на здравната реформа, че тя няма да бъде извършена, и увери, че ще положат много усилия да бъде запазена троянската болница, чиято база е сред най-добрите в областта.
В момента в троянското АГ работят 11 акушерки и петима лекари, четирима от които са със специалност, 6 са санитарите. Най-младият член на екипа е акушерката Йорданка Акимова, която учи магистратура „Управление и здравни грижи”.