Писмо за м. Април на Иларио Астинов, Дистрикт гуверньор 2014-2015, Д2482 България
Дата: 19.04.2015


Иларио Астинов, ДГ 2014-2015
Д2482, България


София, 10 април 2015

Приятели!
Дружина вярна-сговорна!

Седнах днес да ви пиша месечното си писмо. Родителите ми дойдоха при мен и ще останат за празниците. Майка ми, като ме видя седнал пред мониторите възкликна – „ама и днес ли ще работиш! Възгеч! Днес е Разпети Петък и не се работи!“. Викам – „маме – аз пиша писмо на моите приятели – Ротарианците!“. А тя отговаря – „щом тропаш Дайчовото хоро по клавиатурата, значи работиш!“. „Не бе маме“ – казвам аз – „не работя а си общуваааам! Общувам си с моите приятели, пишейки им писмооооо!“.
 
Та споменах думата общуване. Наскоро присъствах на последния ден от RYLA семинара, организиран от Бургаските приятели. Него ден младите участници се учеха как се води дебат. Темите бяха щекотливи и много предизвикателни. Едната беше в насоката на това, дали виртуалното пространство създава условия за пълноценно общуване а другата – в областта на свободата на словото. Всяка тема се падаше на два отбора – единя да защити една теза а другия – обратната. И всичкото това за време. Въпреки че се разгоряха словесни битки, въпреки че се излагаха на пръв поглед стройни тези и контра-тези – слушайки младите хора, на мен все нещо ми липсваше в техните позиции. Нещо много важно, основополагащо – и за едната и за другата тема. Чак се ядосах на себе си, дето не можах да открия липсващото! И чак днес се сетих де ме е стягал чепика! Ами никой от тези млади хора не си зададе въпроса а какво значи да общуваме пълноценно – тъй като и словото и виртуалните технологии са средства за общуване! И поради липса на тази здрава основа – изясняване на понятието пълноценно общуване – всичкото, изприказано от тях някак губеше реален смисъл.
 
А в същност общуването е човешка потребност. Потребност на духа. Не е само обмен на информация. То е да видиш искрицата в очите на събеседника, да чуеш нюансите на гласа при изричане на словото, израза на лицето, движението на тялото…да усетиш и съпреживееш емоцията на събеседника. Великият музикант, артист, писател, художник, скулптор може да предаде всичко това със средствата на своето изкуство – музиката, словото, картината, статуята. Но това го могат само онези, целунати от Господ по челото с талант.
 
Въртя и суча всичко до тук около общуването, защото месец април е месец на Ротарианската преса. А Ротарианската преса е един от начините, с които ние – Ротарианците, си общуваме. В нашите печатни издания, писма, сайтове и социални мрежи (да – и те са наша преса, само че в по-модерен вид) ние споделяме нашите радости, постижения, проблеми и грижи.
 
Нека още малко разширим понятието „Ротарианска преса“. Няма да сбъркаме, ако тука включим всички издания на Rotary International – Процедурният наръчник (Manual of procedure), Кодекса на Ротарианските политики – ако правилно превеждам Rotary code of policies, всичките наръчници за Президенти, Секретари, Председатели на комисии, младежки програми. И всичките тези източници са направени, за да ни каже Ротари, какво трябва да правим като Ротарианци. Много важно средство за общуване – основно средство, с което посланията на Ротари стигат до нас. Спомняте ли си приятели тази сладка карикатура:

 

…и всичкото това се случва, поради неефективно общуване. Дали редовни си четем пощите, прелистваме списанията, преглеждаме сайта, четем Ротарианската документация? Или накрая на деня се питаме – „…аз ли грешно се помолих, ти ли грешно ме разбра?“.
 
Добрият Ротарианец е информираният Ротарианец. Май тези думи принадлежат на нашият основател! Президента Гари разшири границите на информираност отнасяйки ги не само към Ротарианците, но и към цялата общественост, призовавайки ни да информираме обществеността за нашите добри дела и така да озарим Ротари.
 
Е, дружина – хайде в месеца на Ротарианската преса да заделим време – било по сбирки, било вечер, преди лягане, и да прелистим нашата преса. Къде да си припомним, къде да понаучим туй-онуй, което трябва да знаем за Ротари!
 
Светли празници на вам и вашите ближни!
Ваш в Ротари
 
Иларио Астинов/Ilario Astinov
Дистрикт Гуверньор/District Governor
Дистрикт 2482-Бълария/District 2482-Bulgaria