Жива верига пренeсe „културно съкровище“ в гр. Дупница в навечерието на 24 май
Дата: 23.05.2015

В навечерието на 24 май, Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, библиотеката при читалище „Зора 1858“, гр. Дупница, получи най-голямото частно дарение на книги в цялата си 157-годишна история. Дарението е от Петко Марков, внук на Петко Александров Марков, адвокат и русофил, от гр. Павликени, който приживе е бил собственик на най-голямата частна колекция от книги в Северна България, включваща българска и чуждестранна литература от 1872 година до наши дни. Уникалното дарение тежи повече от 15 тона, като цялата организация по доставката бе обезпечена от Ротари клуб Дупница...

Жива верига пренeсe „културно съкровище“ в гр. Дупница в навечерието на 24 май

В навечерието на 24 май, Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, библиотеката при читалище „Зора 1858“, гр. Дупница, получи най-голямото частно дарение на книги в цялата си 157-годишна история. На 23 май, събота, от 10:00 ч. на площад „Свобода”, в живата верига от стотици ръце на граждани, читатели и съмишленици, над 20 000 тома книги намериха своя нов дом в читалищната библиотека.
Дарението е от Петко Марков, внук на Петко Александров Марков, адвокат и русофил, от гр. Павликени, който приживе е бил собственик на най-голямата частна колекция от книги в Северна България, включваща българска и чуждестранна литература от 1872 година до наши дни.
Библиотеката при читалище „Зора 1858“ има над 160 000 тома литература, както и богат фонд от ценни старопечатни издания, наброяващ 108 книги от общо 1100, регистрирани в българските библиотеки. Сред тях е оригиналът на Рибния буквар на Петър Берон от 1824 г.
„Много съм щастлив, че библиотеката при читалище „Зора 1858“ се отзова на нашата молба да приеме частната колекция от книги на дядо ми. До сега всички библиотеки, с които сме говорили, отказваха дарението заради разходите по транспорта и липсата на свободна площ. Единствено читалището и Ротари клуб Дупница откликнаха на призива ни, за което аз и моето семейство сме им изключително признателни.“ – каза дарителят Петко Марков.
Уникалното дарение тежи повече от 15 тона, като цялата организация по доставката бе обезпечена от Ротари клуб Дупница, чиито членове направиха с този жест безценен подарък на съгражданите си. Транспортът (голям камион с ремарке), бе осигурен от президента на клуба за настоящата ротарианска година Кольо Илиев, който е член и на читалищното настоятелство.
Национални, регионални и местни медии, десетки сайтове и електронни издания от страната, отразиха с репортажи и преки включвания цялата акция. Дарителят и семейството му, членовете на Ротари клуб Дупница и близките им, ротаракторите от младежката структура в града, читалищните служители и цялото ръководство на читалището, както и много граждани, деца и младежи в продължение на 3, 5 часа пренасяха на ръце книгите, които в следващите месеци ще бъдат обработени и каталогизирани в библиотеката, за да бъдат достъпни за читателите.
На всички, които се отзоваха и помогнаха, библиотекарите подариха нови книги по избор от седем заглавия, предоставени на читалищната библиотека от издателство „Интермедиa“, София.
Тази благородна инициатива обедини общността за едно богатство, което тепърва ще бъде оценено подобаващо. А ротарианците показаха на цяла България, че за добрите дела е нужно само желание, малко средства, малко време и много сърце!