Послание на Дистрикт гуверньора за м.юли
Дата: 08.07.2015

Скъпи приятели,

Започва новата ротарианска година. Колелото се завъртя още един път. Посланието на годината е ново, нови са приятелите, които поемат отговорност да работят като клубни и дистриктни лидери  и нашата енергия ще бъде обединена за нови проекти в полза на нашите общности.


Скъпи приятели,
 
Започва новата ротарианска година. Колелото се завъртя още един път. Посланието на годината е ново, нови са приятелите, които поемат отговорност да работят като клубни и дистриктни лидери  и нашата енергия ще бъде обединена за нови проекти в полза на нашите общности.
Не се променят само нашите ценности – приятелство, почтеност, многообразие, лидерство и служба. Те ще продължат да ни обединяват и да определят нашата същност като организация от почтени професионалисти, които споделят идеи и обединяват ресурси и експертиза, за да намерят устойчиви решения на нужди и проблеми в техните общности и по света.
 Знаем, включително от личен опитJ, че всяка  Нова година идва с обещания, които правим пред себе си  по време на празниците – да подредим бизнеса си, да отслабнем, да ходим редовно на фитнес. Част от тези обещания остават само добро намерение година след година. Те са били наше желание, но не и план с цели, срокове и ангажимент от първия ден.
Много силно искам да ви насърча в началото на ротарианската година да огледаме себе си и своя клуб, да преценим с какво сме силни като ротарианци всеки сам  и като общност, в какво не успяваме, какво можем да направим по-добре? Кои са двата проекта, с които през тази година ще увлечем приятелите си и ще променим човешки животи? Какъв е нашият глас - как общуваме помежду си и извън нашата организация?  Как ни приемат и оценяват хората в нашата общност?
Това може да не са лесни отговори, но честното усилие да ги потърсим и да стигнем до ясен и подреден план за годината ще ни се отплати с интересен и смислен живот, с клуб, който е привлекателно място за общуване и лично израстване, с нови приятели, които ще се присъединят към нас.
В помощ на планирането е  въведената от Ротари Интернешънъл новост в подреждането на ротарианската година и това са темите на месеците, като насока за  нашите срещи и работа:
·         Юли: Няма специална тема, месец на планиране на годината
·         Август: Месец на членството и разширението
·         Септември: Основно образование и грамотност
·         Октомври: Икономическо и обществено развитие
·         Ноември: Месец посветен на Фондация Ротари
·         Декември: Превенция и лечение на заболявания
·         Януари: Месец на професионалната служба
·         Февруари: Мир и предотвратяване на конфликти. 23 февруари: годишнина от създаването на Ротари
·         Март: Месец посветен на достъпа до вода и канализация
·         Април: Майчино и детско здраве
·         Май: Месец на младите поколения в Ротари; 28 май – 1 юни – конгрес на РИ в Сеул.
·         Юни: Месец на ротарианското приятелство
 
Темите ясно ни говорят за това, къде трябва се фокусираме като ротарианци и клубове, за да имат стойност нашата работа и нашите проекти, за да правим добро, да се чувстваме добре, да се гордеем като ротарианци и като организация с приноса си за нашите общности. Посланието на годината, което ни дава президента на РИ Рави  Равиндран ни казва същото: Да бъдем дар за света!  Това в моя личен превод означава да ценим всеки миг от живота си и да правим най-доброто с него.  Да успяваме да се откъснем от ежедневните си усилия за съществуване и да правим добро, което ще ни се връща многократно с изпитаното удовлетворение и с увереността, че сме израснали като хора, че след нас ще остане нещо повече от нашите имоти, че сме направили света по-добър за нашите деца и хората след нас.
Да си пожелаем и да работим заедно за една успешна, интересна и добра ротарианска година!
 
Нина
 
Нина Митева
Дистрикт гуверньор 2015 -16
Дистрикт 2482 България