Дистрикт гуверньорът на Ротари Нина Митева към бургаския кмет: Готови сме за общи проекти
Дата: 17.07.2015
Автор: http://www.flagman.bg/

Президентката на Ротари България даде за пример ротарианците от София, Велинград, Стара Загора и Свищов

Дистрикт гуверньорът на Ротари България Дистрикт 2482 Нина Митева посети кмета на Бургас Димитър Николов, за да го запознае с най- добрите проекти на организацията у нас, с текущите проекти на Фондация Ротари и да получи потвърждение от него за готовността му да съдейства за реализацията на местните инициативи на трите ротариански клуба – Ротари Клуб Бургас, Ротари Клуб Бургас-Пиргос и Ротари Клуб Бургас-Приморие. Г-жа Нина Митева бе придружавана от двама президенти на бургаските клубове Николай Николов и Борис Иванов, от церемониал-майстора Катя Касабова, пастпрезидента Росен Костов, от председателя на Подкомисията за младежкия обмен Динко Димитров и председателя на Подкомисията за Ротаракт Веселин Димитров.

Нина Митева даде за пример инициативи на ротарианците от хотелиерския бизнес във Велинград, София и Свищов, които са наели на работа безработни младежи от малцинствата и ги обучават професионално в бранша. Ротарианците от Стара Загора са отчели проект за сензорна зала за аутисти, която успешно се полза и от младите лекари от Медицинския университет.

От бургаския кмет се очаква да подпише споразумение за общо участие на Общината с ротарианството в проекти на трите местни клуба, които обаче да покажат устойчив ефект.

Митева обясни какво разбират под устойчив успех ротарианците в немския град Щутгарт . Там голяма част от елита на града е поел менторство над деца от емигрантски семейства, изразяващо се в осигуряване на добро образование и гарантиране на работно място в собствените им компании.  Ситуацията в развитата европейска държава обаче бе дадена като пример за ярък контраст с работата на ротарианците от Индия, където ако някой дари 15 крави би означавало осигуряване на храната на 150 души и оцеляването им.

Кметът на Бургас обясни, че е наясно с тези сравнения и от своя страна добави, че тук Общината се грижи за деца- жертви на трафик, които обаче са настанени в защитени жилища. „Имаме сирийчета и румънчета, осигурили сме храна, облекло, обучение“, каза той, като настоя за конкретика при условие, че се иска съдействие от него.

„Давам ви идеи, които тук можете да развиете – в района на Флората разполагаме с отличен интернет, бихте могли да осигурите безплатно WF връзка. Заедно с учени на БАН започнахме изследване на радоновия фон в детските градини, нуждаем се от финансова подкрепа. Имаме нужда от компютри и специалисти, които да подготвят кадри за туризма – липсват ни хора с немски и английски език. Започваме обучения в нашия бизнесинкубатор, но ще ни е нужно дофинансиране и включване на експерти. Имаме семейства, които не могат да си позволят почивка за децата – дофинансирайте зелено училище, лагер. Най-лесно е да дарите детска площадка, но ефектът е естетически и визуален, аз бих ви помолил да се включите в мерките ни за ограничаване на наркотиците, което наистина ни е проблем“, заяви кметът и подчерта, че е готов веднага да съдейства с подготовка на проект от страна на своя екип, като още днес би възложил работа поне по пет от тези теми.

Нина Митева , Димитър Николов , Николай Николов , Борис Иванов , Катя Касабова , Росен Костов , Динко Димитров , Веселин Димитров , Ротари Клуб Бургас , Ротари Клуб Бургас-Пиргос , Ротари Клуб Бургас-Приморие , бургас , флагман