Бургаският кмет изригна: Искам задължителен тест за дрога в училищата, положението е тежко!
Дата: 16.07.2015

Видеонаблюдението и кутиите за сигнали срещу дилърите не са достатъчно ефективни, трябва да се промени законът, незабавно!

„Готов съм още на първия учебен ден - 15 септември, да въведа задължителен тест за употреба на наркотици и всички ученици да преминават през него преди да пристъпят прага на училищата!Помогнете ми с промяна в законодателството, защото положението е тежко. В Бургас родителите дават джобни пари на децата си, които в горните курсове достигат и до 50 лв.  на ден, някои дават и повече, смятайки, че това са разходите им за закуска и облекло, а с тези пари се осигурява дрога. Марихуаната вече изобщо не я броят за опиат. Този проблем в малките, по-бедни градове го няма, но в Бургас е налице и аз не мога повече да мълча!“ Това изненадващо призна кметът на един от най-богатите градове у нас Димитър Николов на официална среща с дистрикт-гуверньора на ротарианците у нас Нина Митева. Митева го посети с президентите на бургаските ротариански клубове с покана за съвместни проекти в полза на обществото.

Кметът допълни, че с МВР и прокуратурата работят ефективно, но в рамките на настоящото законодателство. Поставени са видеокамери за наблюдение, както и кутии за сигнали срещу предполагаеми дилъри в училищата, но тези мерки вече били недостатъчни. Николов стигна и по-далеч пред обществената организация на лидерите. Той разкри цялостната картина с наркоопасността в Бургас, сравнявайки я със своята младост през 80-е години на миналия век.

„За абитуриентския ни бал помня, че геройство бе кой ще издържи на най-голямо количество изпит алкохол, сега обаче, на тези абитуриентски балове състезанието бе кой ще погълне най-много наркотици. Направихме всичко възможно да ограничим дилърите, но ситуацията в Бургаска област е променена – търговията е разбита на малки гастролиращи групи,  няма ясно изразен бос, който да бъде неутрализиран и да се пръснат по-ниските нива на структурата му. Това затруднява полицията“, допълни кметът в търсене на обществена подкрепа. Той подчерта , че редовно събира директорите на училищата и с административни заповеди вменява задължения за проследяване на дилърите в дворовете и в сградите, както и на учениците с поведенческа абнорменост, но тенденцията не може да се прекъсне без твърди промени в законодателството. В елитните училища е навлязла употребата на скъпите наркотици, за ограничаването на което можели да помогнат и родителите, ако редовно наблюдават децата си и намалят дневните им пари.

димитър николов , ротари бургас , тестове за наркотици , нина митева , среща , бургас , флагман

Последните 10 новини

» Първи трепети и любопитство на първокласниците в Община Момчилград бяха сподели лично с Дистрикт Гуверньорът на Дистрикт 2482 арх. Илиян Николов
» Ротари клуб Кърджали се отваря за можещите, младите признати за равноправни партньори
» МИГ Харманли - сред отличниците през предходния програмен период
» Българска агенция спечели световни награди за SEO
» Ротари клуб - Габрово дари на училищата в Габрово, Трявна и Плачковци инфрачервени термометри
» По традиционно РК Нова Загора откри учебната година с подаръци за първокласниците.
» Изявени ученици получиха награди от Ротари клуб Велико Търново
» Послание на ДГ Илиян Николов за септември 2020
» Ротари клуб Нова Загора приключи успешно поредния си проект в сферата на образованието - "Нека свържем света на науката със забавното"
» Всяко предизвикателство е още една възможност